Printaj ovu stranu

Usvajanje pravilnika o ponašanju mekteblija

Autor: Amina Đulović Januar 28, 2017 0

Mensur-ef. Imamović, muallim u džemata Tarevo, Medžlis Islamske zajednice Kladanj, kaže kako je mekteb slika džemata, ali je i džemat slika mekteba. Muallim svoj rad mora uskladiti sa potrebema vremena i prilikama u kojima živi, pri čemu su inovacije u nastvnom procesu neophodne.

„Ono što praktikujem već nekoliko godina je usvajanje pravilnika o ponašanju mekteblija. Zajedno sa djecom pripremim pravilnik i nakon što bude usvojen njegova primjena kod djece uopće nije upitna. Njihovo učešće u ovom procesu doprinijelo je da praktično savladaju lekcije, posebno one iz ahlaka, koje teoreteski možda još uvijek nisu ni učili“, kaže Mensur-ef. „Svaki čas počinjemo sa malim zikrom koji se može mijenjati i mogu se dodavati dove i sl. Na ovaj način djeca stiču naviku i mnogi od njih su mi rekli da taj zikr ponove prije spavanja. Sve su to mali koraci kojima praktično pratimo nastavni proces, a za djecu nisu opterećenje. Najvažnije je istrajati.“ Imamović ističe kako je primijetno da djeca danas nemaju izgrađen osjećaj patriotizma, te je to izazov i za muallime, smatra on.

Znanje koje posjedujemo, djeca koja su nam povjerena i vrijeme koje sa njima provedemo je emanet, zato se valja odgovorno odnositi prema muallimskom pozivu, zaključuju muallimi.

 

Cijeli tekst u printano izdanju

Povezani članci (po oznakama)