Printaj ovu stranu

Bošnjaci u Švedskoj poručuju: Volimo Muhammeda a.s. i svoju domovinu

Autor: Ferid Krak Novembar 27, 2018 0

U hladnom mjescu a srca topla i pune duše u subotu, 24.11.2018.g., je u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, u džematu Skövde, mevludskim programom obilježen mjesec rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. i Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Dva su velika događaja stopljeni u jedan. I vjerski i nacionalni identitet su jako bitni za bošnjačku dijasporu. Veliki broj gostiju iz vjerskog, kulturnog, društvenog i političkog života Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj pokazuje da Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj odgovorno i savjesno radi sve što je u interesu muslimana i državljana Bosne i Hercegovine u njoj i izvan nje, a posebno bošnjačke dijaspore u Švedskoj. 

Glavni imam u Švedskoj Idriz ef. Karaman sa svojim kolegama imamima iz susjednih džemata prigodnim ilahijama i kasidama uljepšali su mevludski program.

Gost predavač, novinar, publicist i autor više dokumentarnih filmova Avdo Huseinović je u svom izlaganju "Bošnjaci kultura pamćenja" izmamio suze prisutnih. Istorijske činjenice, o snazi bosanskog čovjeka, pokušaj zatiranja traga kroz istoriju u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Teme stradanja i golgote bošnjačkog naroda ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Među prisutnima bili su i oni koji su prošli pakao rata u periodu 1992.-1995. Neki su odvedeni iz kuća, radnih mjesta, sa ulica i prošli su sve logorske torture, fizička i psihička mučenja.

Predsjednik Džematskog odbora džemata Skövde, Mehdin Salihović, koji je i sam učesnik i svjedok srebreničkog genocida nije krio suze  jer strašno sjećanja na Kolone spasa, njega kao dječaka od šesnaest godina, u vrtlogu srebreničkih šuma su oživjela po ko zna koji put.

Imam džemata Skövde, Smajo ef. Šahat istaknuo je simboliku obilježavanja Dana državnosti i rođendana posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. u ovom mjesecu Rebiul-evelu koji su ove godine jako blizu. Poruke s mevluda ostat će trajno zabilježene kod prisutnih džematlija da ih uvijek i iznova podsjećaju na lik i djelo Muhammeda a.s.

U svom obraćanju Ferid Krak je pozvao dijasporu širom Švedske, ali i ostale rasaljene Bosance i Hercegovce da ne zaborave domovinu i da budu angažirani u procesima kao što su prijava prebivališta, obnavljanje dokumentacije, kao i aktivno učešće i uključivanje u biranju predstavnika entitetskih i državnih organa Bosne i Hercegovine.

Ovaj susret i obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine dokazuje da iako su naši ljudi izašli iz domovine, Bosna i Hercegovina nije izašla iz njih.

Sretan Dan državnosti Bosno i Hercegovino!

 

Povezani članci (po oznakama)