Printaj ovu stranu

Australija: 15 godina džemata Adelaide

Autor: Rijad Jazvin Novembar 27, 2018 0

U subotu 24. novembra 2018,. godine, u «Udruženju Bošnjaka Južne Australije, Bošnjačkom Mesdžidu Adelaide Inc.», održana je manifestacija u povodu 15. godišnjice zvanične registracije džemata.

Naš džemat je još jednom pokazao svoju snagu, pripremajući se i realizirajući ovu manifestaciju. Uz 15. godišnjicu rada džemata, obilježen je i dan državnosti Bosne i Hercegovine, te priređena  donatorska večera. U prelijepo uređenu i pripremljenu salu, već oko 17:00 sati počeli su pristizati naši dragi i cjenjeni gosti, prijatelji i džematlije. Program je počeo učenjem odlomka iz Kur’ana kojeg je proučio džematski imam prof. Rijad ef. Jazvin. Prezentaciju rada džemata, aktivnosti džemata Adelaide kazivao je predsjednik džemata hadži Tarik Skaka. Kroz slike i riječi prošli smo kroz naš džemat u proteklih 15 godina, ali se hadžija Tarik prisjetio i ranijih godina, dolaska prvih Bošnjaka u Australiju davne 1950. godine, te njihovog okupljanja, druženja u hladu vjere, kojem su hitali dobri Bošnjaci, u gradskoj džamiji u Adelaidu, sa tadašnjim imamom rahmetli Ahmed ef. Skakom. Predsjednik se zahvalio svima što su svojim prisustvom uveličali ovaj jubilej. Kroz dvosatni program te noći uz ilahije i kaside pratio nas je omladinski hor džemata Adelaide, hor “Halka”.

Oni su emotivnim ilahijama razgalili duše naših dobrih Bošnjaka u Adelaidu. Ilahije o Bosni i o vjeri idu uvjek skupa- jer smo mi dobri Bošnjaci uvjek u svojim srcima imali žar vjere, kojeg smo evo hvala Allahu sa sobom donijeli i živimo i u dalekoj Australiji. Programu su prisustvovali i sponzori donatorske večere. Oni su svojim sponzorstvom pomogli da se u potpunosti pokrije donatorksa večera. Sponzori su:Collins Industrial Distributors, Hidajet Vunić, Driving School Bosna, Vatan, Sofra, Modboury Medical Clinic , Senija i Ermin Jahić, Dževad i Minka Brkić, Asko Tetkić, Saud Alagić, Sulejman Julardžija, Dr. Bela Julardžija, lfad i Dika Delalović, te donatori: Zahir Dedović i Nippy's.

Da ih Allah Uzvišeni nagradi. Ovom jubileju prisustvovali su i predstavnici vlasti: Mark Butler-zastupnik u Državnom Parlamentu Australije, koji s obratio prisutnima, te čestitao jubilej našem džematu, Darryl Buchanan-izvršni direktor etničkih škola, dr. Ning Zhang iz Ureda za multikulturalna i etnička prava Južne Australije, te načelnica Charls Sturta, opštine kojoj pripada džemat Mayor Angela Evans.

Učešće u programu uzela je i Mreža Mladih Adelaide. Ovom prilikom gostima su mrežu predstavili: Ramiza Gačo i Kemal Nevesinjac. Te su u sklopu svoje prezentacije, u povodu dana državnosti Bosne i Hercegovine imali zapaženu prezentaciju o zastavam Bosne i Hercegovine koju nam je prezentirao Haris Kosovac. Bošnjačka etnička škola je također bila dio programa. Polaznici škole su kroz prelijepe citate i literarni rad kazivali o vjeri, o Bosni, o ljepotama našeg džemata. Posebno oni, djeca, koji su rođena u Australiji, a tečno pričaju bosanski jezik privukli su pažnju prisutnih. Na kraju programa uručene su zahvalnice sponzorima donatorske večere. Kroz program nas je vodio Muradif Muratović.  Ta noć je okupila čitavu Bosnu i Hercegovinu, u toj sali bilo nas je iz svih djelova naše zemlje, to je bio pokazatelj da nam je stalo do džemata. Naš džemat je naša oaza spasa i mira. Pod krovom džemata smo sigurniji, nismo zaboravljeni, održavamo naše prijateljske i bratske veze. Ta noć je pokazala da skupa i zajedno možemo uraditi mnogo toga, kad se ima jedan cilj: dobrobit za sve.  U ovoj prelijepoj zemlji Australiji, živimo kao Bošnjaci sa svim vrijednostima naše vjere, kulture i tradicije. To je ono što smo naučili od naših deda, nana, majki, očeva. Tako jakim osjećajem, kakvog imamo mi Bošnjaci za vjeru, za svoj vatan, svoju rodnu grudu nemogu se pohvaliti drugi narodi. 

Od prvih dolazaka Bošnjaka u Australiju, davne 1950. pa evo do danas nosili smo bajrak vjere i bajrak  naše zemlje, za to ćemo se boriti i ubuduće, pa neka to bude primarni zadatak našeg džemata. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova noć bude puna ljepota, zahvaljujemo se svima na posjeti, zahvaljujemo se vrijednim hanumama koje su pripremile hranu, slatku i slanu za ovu noć, zahvaljujemo se volonterima, i svakom pojedincu koji je pomogao pri organizaciji i realizaciji ovog prelijepog programa. Naš džemat, ako Bog da nastavlja i dalje da radi i svoje aktivnosti sprovodi na zadovoljstvo svih Bošnjaka Južne Australije, u hladu vjere nam, čiste i iskonske. Molim Svemogućeg Allaha da nas obaspe rahmetom, da nas učvrsti na putu dobra, jedinstva i zajedništva.

 

Povezani članci (po oznakama)