Printaj ovu stranu

Održano savjetovanje za imame IZ Bošnjaka u Austriji

Autor: Haris Ahmić Novembar 28, 2018 0
U hotelu Mosselebauer nedaleko od grada Wolfsberga,održan je dvodnevni (23-25.11.2018.godine) redovni godišnji seminar imama i uposlenika medžlisa u Austriji.
Tema seminara je bila: "Imam u vremenu izazova". Ispred organizacije savjetovanja-seminara kao domaćini su bili predsjednik IZBA-e mr. Esad ef. Memić, sekretar IZBA-e mr. Hasudin ef.Atanović i glavni imam Saudin ef. Lopo. Kao gosti iz IZ BiH, prisutni su bili muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić u pratnji glavnih imama Bosanske Dubice, mr. Safeta ef. Beganovića i Bosanske Kostajnice, Haris ef. Ahmića. Gosti su u petak bili hatibi u džematima Villach, Klagenfurt i Spittal. Domaćini su pored radnog dijela na zadanu temu putem referata, svim učesnicima omogućili da se kroz razne aktivnosti i druženje još više povežu, razmijene iskustva i podijele buduće planove i aktivnosti u svojim džematima.
Apostrofirana je matična uloga imama u džematu koji pokreće većinu aktivnosti,i zadane su smjernice budućeg rada koji nailazi na razne izazove u sekularnoj državi i društvu kao što je Austrija. Stoga se imami kroz ovakve susrete i konstantno educiranje trebaju osposobiti da budu nosioci vjerskog života, da kroz međureligijski dijalog i saradnju sa drugim denominacijama te državnim organima rade na integraciji svojih džematlija i da budu prepoznati i korisni u društvu kroz različite vrste općedruštvenih projekata.
Na seminaru učešće je uzeo i muftija banjalučki kroz referat: "Budućnost islama u Evropi kroz prizmu Kur'ana i sunneta". Posebno je naglasio potrebe idžtihada u ovom vremenu, organizaciju islamske zajednice u skladu sa zakonima sekularne države te istakao IZBA-e kao svijetli primjer i zavidan nivo organizacije za ostale koje djeluju u zapadnoj Evropi. Seminar je završen u nedjelju zajedničkim ručkom nakon podne namaza, kada su se učesnici i gosti razišli svojim putem noseći korisno znanje i lijepe trenutke sa ovog veoma korisnog savjetovanja-seminara i međusobnog druženja.
 
 

Povezani članci (po oznakama)