Printaj ovu stranu

Adelaide: Dodjela dekreta Rijad-ef. Jazvinu

Autor: Decembar 21, 2018 0

U subotu, 15. cecembra 2018. godine, u zvaničnoj posjeti džematu Adelaide boravio je muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji prof. Jasmin ef. Bekrić.

Glavni razlog posjete džematu bio je dodjela dekreta džematskom imamu Rijad ef. Jazvinu,. U toku posjete muftija je održao sastanak sa džematskim odborom Bošnjačkog Mesdžida Adelaide, na kojem su razmatrane bitne tačke vezane za džemat, organizaciju Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji i drugo. Nakon akšam-namaza, učenjem Kur’ana otpočeo je svečani program dodjele dekreta. Prisutne je na početku programa poselamio i dobrodošlicu izrazio imam Rijad ef. Jazvin. Također, prisutnima se obratio i govor održao predsjednik džemata hadžija Tarik Skaka. Čestitao muftiji na novoj funkciji i imamu na dobijanju dekreta. Ilahija i kasidama program je uljepšan od strane omladinskog hora našeg džemata, hora “Halka”. Inače, omladinski hor prati sve događaje  u džematu, i svojim nastupima daje doprinos da programi i manifestacije budu potpunije i ljepše.

Muftija je u svom obraćanju govorio o važnosti džrmata, jednistva, rada i truda za džemat, Svoju novu funkciju, funkciju muftije, muftija je pojasnio kao “najveće priznanje džematlijama Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji.” Rijad ef. Jazvin je položio zakletvu pred muftijom, te primio dekret, čime je zvanično ovim dokumentom kojeg je potpisao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović postavljen na dužnost imama, hatiba i muallima u Bošnjačkom Mesdžidu Adelaide. Tekst zakletve: “ Zaklinjem se Svemogućim Allahom, da ću dužnost imam, hatiba i muallima obavljati u skladu  sa Kur’anom i Sunnetom, te ću poštovati sve normativne akte Islamske zajednice. Molim Allah da me pomogne u radu.” Amin.

 Jedan primjerak dekreta uručen je i džematskom odboru.  Nakon dodjele dekreta, članovi hora “Hlaka” prigodnom hedijom su iznenadili imama za aktivnosti samog hora.  Uslijedila je večera svih prisutnih, koju su pripremile vrijedne hanume našeg džemata, koje inače za svaku aktivnost u našem džematu pripreme slatka i slana jela  za sve goste. Molim Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su bili dio ove prelijepe, svečane večeri u našem džematu.

Povezani članci (po oznakama)