Printaj ovu stranu

Švicarska: Serijal tribina „Kultura pamćenja u Bošnjaka“

Autor: Januar 16, 2019 0

U povodu 9. janura, Dana sjećanja na početak genocida nad Bošnjacima , Udruženje „Muallim-Prosvjetitelj CH“ u saradnji sa IZB CH već tradicionalno, nizom tribina podsjeća i opominje na zlo koje je krenulo protiv našeg naroda i države BiH te 1992 godine.

Tako je tokom vikenda od 11-13 . januara 2019 godine u četiri džemata  održano predavanje i izvršena promocija knjige „ Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“.  Gost predavač ovog puta bio je  Harun ef. Hodžić, autor istoimene knjige, inače  major Armije RBiH. Prvo predavanje je održano u Džematu Bošnjaka Kosova , što je pokazatelj da su Bošnjaci, ma gdje bili, jedan narod koji ima zajedničku nit koja ih povezuje.

Topla dobrodošlica i domaćinski prijem su svakako karakteristike  koje krase ovaj džemat , tako da gost  nije krio zadovoljstvo što se našao među ovim dobrim ljudima. Veoma lijepo druženje održano je i u džematu Cirih, gdje se pored predavanja i promocije knjige, g.Harun sreo sa nekim svojim saborcima iz Sedme muslimanske brigade. Ratna iskustva grade najjaca prijateljstva i to se osjetilo pri susretu ovih boraca sa raznih ratista.

Tribine u džematima Lucern i Cug su bile također bile solidno posjećene pa se može slobodno reći , da su organizatori, prije svega čelnici Prosvjetitelja Senad Džihanović i Hasan Pinjić  još jedanput odradili koristan posao .

Tokom predavanja, Harun Hodžić je najprije poželio da nam se nikad više ne ponovi genocid , te naglasio ,da je i cilj ovih predavanaja,  upozoravati i ukazivati na ono šta nam se događalo kroz historiju.

Na početku svog izlaganja g. Hodzic  se osvrnuo na neke detalje iz prethodnih genocida , da bi tokom predavanja težiste usmjerio na posljednji genocid i agresiju na našu zemlju.

Kao aktivni sudionik mnogih ratišta,  dobar dio svojih iskustava prenio je na papir i pretočio u knjigu, kako bi generacije koje dolaze znale o čemu se radilo . Rekao je da to nije knjiga o njemu nego o svim borcima koji su časno branili svoju domovinu. Napomenuo je da su Bošnjaci uvijek ginuli pod tuđim obilježjima , te  da su po prvi put u zadnjoj agresiji ratovali pod svojom zastavom. Stoga tvrdim, da je  Armija RBiH najvažnija institucija kod Bošnjaka napomenuo je g. Hodžić. 

Kroz njegovo izlaganje moglo se doživjeti, kakve časne i hrabre pripadnike je imala naša slavna Armija. Zato su ovakve tribine veoma bitne, jer se kroz njih sjećamo najboljih sinova naše zemlje, ali pokazujemo i dušmanima, da nema pogodbe niti oko pedlja zemlje bosanske.

Mensud Alićušić