Printaj ovu stranu

Džemat Aachen: Hatma-dova za sedam polaznika mekteba

Autor: Novembar 07, 2016 0

U nedjelju 30.10.2016. god. bilo je posebno svečano u džematu Aachen (Medžlis NRW-Düsseldorf).

 

Već pred podne namaz džamija je bila skoro puna, skoro pa kao na Bajram. Nakon klanjanja namaza svi su nestrpljivo očekivali početak svečanosti, ispit za 7 polaznika mektebske nastave koji su u vjeronaučnoj godini 2015/16 pohađali stupanj učača Kur'ana, te se odlučili da ove godine daju svoju prvu hatmu. Nakon uvodnog učenja Kur'ana imam i muallim džemata Mehmed ef. Jakubović poselamio je goste, te predstavio kandidate, podsjećajući da su ovo 7 hatme od kako je on imam u džematu.

Kandidati su počeli svoje predstavljanje učenjem odlomaka iz Kur'ana, ašere, zatim sure Jasina po jednu stranicu, nakon čega je počelo ispitivanje o islamskim propisima i terminima. 

Nakon toga, imam Nedžad ef Bećić, koji je pozvan ispred Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj da bude član komisije, otvorio je stranice Kur'ana svakom kandidatu posebno tako da su oni nakon pauze u kojoj je učena ilahija proučili po nekoliko redova pri čemu je Nedžad ef. vodio računa da to učenje bude u skladu pravila o učenju Kur'ana, tedžvida.

Posebnost ovih hatmi jeste podatak da su u njoj učestvovali zajedno roditelj i kćerka te da su svojim besprijekornim učenjem Kur'ana posjetioce zadivile Amina Hasanović i Emina Hozić, najmlađi učesnici hatmi. U svom obraćanju Nedžad ef. je istakao važnost učenja i podučavanja vještini Kur'ana te obavezi koju preuzimaju današnji hatmaši. Pohvalio je sve kandidate ističući visoki nivo pokazanog znanja i vještine učenja Kur'ana. Čestitke je uputio i imamu džemata kao i roditeljima. Nakon ikindija namaza proučena su kratka sureta te hatma dova koju je proučio Nedžad ef. Bećić.

Slijedila je dodjela diploma svršenicima hatma dove te čestitke i pokloni sretnim hatmasima. Nakon toga ponuđena je obimna gozba za sve prisutne koji su brojali nešto oko 200 posjetilaca. Svršenici hatme su: Džajić Melisa, Hozić Emina, Hozić Ensar, Hasanović Amina, Okanović Armina, Ramović Emin, Peljto Eniz. Bio je to još jedan događaj za pamćenje i lijepu uspomenu na mekteb, te podstrek ostalima da se i oni potrude da jednog dana budu ti sretni kandidati.

Povezani članci (po oznakama)