Printaj ovu stranu

Novi imam džemata Düsseldorf

Autor: Amar Pintol Decembar 26, 2016 0

Düsseldorf, 25.12.2016. – Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj dobila je još jednog mladog i perspektivnog imama.

Naime, nakon što mu je od Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića uručen dekret za mjesto imama, hatiba i muallima u džematu Düsseldorf (Dizeldorf), Muamer ef. Mujarić preuzeo je novu imamsku dužnost u glavnom gradu savezne pokrajine NRW. (Sjeverna Rajn-Vestfalija)

Džemat Düsseldorf je jedan od najstarijih džemata u Njemačkoj. Osnovan je davne 1983. godine kao Islamski kulturni centar Düsseldorf. Dosadašnji imami u džematu bili su: Ilazi ef. Iskenderi (1983.), Muharem ef. Šabić (1984.-1986.), Mensur ef. Brdar (1986.-1987.) i Kemal ef. Crnac, koji je od 1987. do 2016. godine predano obavljao imamsku misiju u ovom džematu.

Trenutno džemat Düsseldorf okuplja preko 400 porodica sa stalnim trendom rasta. Pretpostavlja se da u gradu Düsseldorfu i njegovoj bližoj okolini živi nekoliko hiljada Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. 

U kratkoj izjavi za web-stranicu Mešihata IZBNJ, Muamer ef. je iznio svoja očekivanja: “Prihvatanjem ovog emaneta (vođenja džemata) preuzeo sam jednu veliku obavezu, istini za volju, osjećam se i spremno ali i sposobno da na jednu tako časnu obavezu odgovorim na kvalitetan način. Činjenica da dolazim u jedan respektabilan džemat, sama po sebi nalaže i veću odgovornost ali i potrebu za maksimalnim angažmanom. Pored sebe u odboru, imam jednu sposobnu, obrazovanu i ambicioznu grupu ljudi, koja mi svojim profesionalnim pristupom olakšava rad. Zajednički nam je cilj da uz kvalitetan plan rada, kojeg smo prethodno usvojili, ovaj džemat učinimo prepoznatljivim kako unutar našeg medžlisa tako i na nivou Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.“

Muamer ef. Mujarić, rođen je u Zavidovićima 15.05.1988. godine. Svršenik je Behram begove medrese u Tuzli. Nakon završetka medrese, upisuje studij za šerijatsko pravo na Univezitetu Al-Azhar u Kairu, kojeg uspješno okončava u junu 2012. godine. Od 2012. godine radi kao prevodilac i korektor u sektoru izdavaštva. 2014. godine upisuje postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, smjer teološki, gdje bi narednog mjeseca trebao da brani tezu iz oblasti intencija šerijata.

 

Povezani članci (po oznakama)