Printaj ovu stranu

Učenici iz Srebrenika u St. Gallen na ekskurziji

Autor: D.B. Mart 28, 2017 0

SREBRENIK: 24. mart: Polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Bjelave sa svojim muallimima: Ismet-ef. Odobašićem, Muhamed-ef. Bašićem i Ishak-ef. Mehuljićem, boravili su u dvodnevnoj ekskurziji u St. Gallen-Švicarska, a domaćin im je bio GAM (Gazi Alijin mesdžid) St. Gallen.

Nakon petnaestosatnog putovanja stigli su u St.Gallen, u jutarnjim satima, gdje su ih dočekali domaćini na čelu sa imamom Sabahudin-ef. Sijamhodžićem. Nakon kraće pauze, Sabahuddin-ef. zaželivši dobrodošlicu gostima predstavio je džemat GAM kroz video prikaz i tako ih upoznao o osnovnim podacima vezanim za džemat kao i njihovim aktivnostima u izgradnji novog kopleksa GAM-a. Gosti su smješteni kod domaćina-vršnjaka polaznika mekteba GAM St.Gallen, a cilj je upoznavanje i izmjena iskustava, kao i druženje. Polaznici pomenutih mekteba iz Srebrenika uz obezbijeđene stručne vodiče obišli su: staru jezgru grada, Historijski muzej, Muzej umjetnosti, zgradu gimnazije St.Gallen, HSG univerzitet, Gallus trg, Crveni trg, poznatu katedralu sa koje se učio ezan, jezero Bodensee Arbon. Prema riječima Ismet-ef. Odobašića nakon klanjanja podne-namaza u prostorijama mesdžida prisutne su poselamili kako domaćini tako i gosti iz Srebrenika, zahvalivši im se na gostoprimstvu pozvali su ih u goste u Srebrenik. Koristim priliku da se zahvalim džematlijama džemata GAM, džamijskom odboru i njihovom imamu koji su iskazali gostoprimstvo mektebskim polaznicima moleći Allaha da im to upiše u hajr-ističe Ismet-ef.

ovi mektebi do sada su realizirali ekskurzije u Cazin, Bihać, Srebrenicu, Sarajevo, Mostar, Fojnicu, Zagreb, Ljubljanu, Kopar, Beč, Grac, Minhen, gdje su stekli veoma lijepa iskustva.