Printaj ovu stranu

Godišnji mevlud u Dortmundu u znaku kupovine zemljišta za izgradnju Islamskog centra

Autor: N.Nuhić Maj 11, 2017 0

Dana 30.04.2017 god.u džematu Dortmund održan je godišnji mevlud.

 

Nesvakidašnje zanimljiv i iznenađujući. Na samom početku, u prepunoj džamiji, domaćin Omer ef Sarajlić je poselamio sve prisutne, zahvalio se na odzivu a onda, u svom stilu, iznenadio sviju. Džemat Dortmund je potpisao Ugovor o kupovini zemljista gdje se planira graditi dzamija i Islamski centar. Ovo je bila radosna vijest koja je obilježila ovogodišnji mevlud i o kojoj su mnogi razmišljali tokom izvođenja programa i neprestano bacali pogled na zid na kojem je postavljeno preko 3000 kockica. Svaka kockica predstavlja kvadrat zemljista i svakom se nudi mogucnost da se upise kao vakif na onoliko kockica koliko želi, odnosno na koliko želi kvadrata. Jedan kvadratni metar je 100 eura. Već ima popunjenih kvadrata. Mevludski program su izveli imami: Ramiz ef Memiš, Džemal ef Hasandić, Rasim ef Žiga, Nedžad ef Osmić, Nedžad ef Bečić, Mustafa ef Fetic, Munir ef. Adilović, zatim imam iz albanskog dzemata „Bedr“ u Dortmundu Abdulah ef Bajrami, te glavni imam regije NRW Nedžad ef Nuhić. 

Kao poseban gost na mevludu, a ujedno i glavni vaiz bio je prof. Halil ef Mehanovic, predavac arapskog jezika u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Vrlo nadahnuto je govorio a prisutni sa pažnjom pratili. No, uvijek u mislima je nova džamija, novi Islamski centar kakvog Dortmund i zaslužuje.

Zatim je Omer ef Sarajlić, pozvao glavnog imama regije da se obrati. Glavni imam je podsjetio na mjesec ša'ban, na vrijednosti koje u sebi nosi, tako da i ovaj mevlud u tom smislu ima veću vrijednost. Vrijedniji je zbog ša'bana ali i najavljene akcije. Čestitao je Omer ef, džematskom odboru, na čelu sa h. Ibrahim Ivojevićem i ostalim džematlijama te im poželio uspjeh. A uspjeće uz Božiju pomoć, sa čistim nijetom. Priskočiće u pomoć i ostali vjernici iz drugih džemata.

Čuvali su ovu vijest za svoj godišnji mevlud i zaista su pogodili. Neka im je hairli. Džemat Dortmund je poznat kao dobar domaćin na svojim svečanostima. Tako je bilo i ovaj put. Pripremili su u dvorištu džamije ručak za sve prisutne, popraćen slatkišima vrijednih žena iz ovog džemata. Kakav će tek biti u novoj džamiji. Ako Bog da!

Povezani članci (po oznakama)