Printaj ovu stranu

Održano mektebsko takmičenje na području Medžlisa Düsseldorf

Autor: Nedžad Nuhić Maj 11, 2017 0

Dana 29.04.2017 god. održano je regionalno mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa Düsseldorf u džematu Castrop-Rauxel

Zastupljeni su bili sljedeci džemati: Aachen, Siegen, Köln, Düsseldorf, Velbert, Hamm, Witten, Dortmund, Castrop-Rauxel, Hagen i Kamp-Lintfort. 

Takmičenje je počelo u 11 sati obraćanjem Glavnog imama Nedžad ef Nuhića. Zahvalio se svima prisutnima, imamima, roditeljima i djeci na odzivu te poželio uspješan rad. Ukratko je ukazao na pozitivne strane takmičenja u vaspitno-obrazovnom procesu, gdje djeca treba da nadrastaju svoje sposobnosti, usvajaju vještine i razvijaju kogniciju i koordinaciju, da im podstiče motivaciju za dalje napredovanje.

Isto tako glavni imam je ukazao i upozorio na nezdravo nadmetanje koje treba izbjeći jer ono potkopava dječije samopouzdanje i osjećaj vrijednosti. U tom smislu ne smije biti pritisaka posebice sa strane roditelja da dijete mora pobijediti po svaku cijenu, te da takmičenja budu prilike za druženja i upoznavanja.

Predstavljene su komisije za Kiraet i za test općeg znanja. U komisiji za kiraet bili su: Hfz. Skejić Sabahudin, Prof. Halil Mehanovic i Salko ef Tozo.

U komisiji za Test općeg znanja bili su Ibrahim ef Bašić i Kemal ef Crnac.

Koordinator za mekteb Ruvejd ef Jahić dao je uputstva djeci i komisijama o samom toku takmičenja, rasporedio grupe i pristupilo se istom.

Nakon izrade testova, provjere znanja iz Kiraeta, te nakon što je komisija odradila svoj ocjenjivački dio rezultati su sljedeći:

Kiraet (stariji uzrast)

  1. Amar Ujkanović – džemat Düsseldorf
  2. Amina Delić – džemat Siegen
  3. Amina Hasanović – džemat Achen

Kiraet (mlađi uzrast)

  1. Harun Širokanović – džemat Hagen
  2. Emina Hozić –             džemat Achen
  3. Selma Delić –             džemat Siegen

Test (stariji uzrast):

  1. Bešir Jasmina – džemat Kamp-Lintfort
  2. Curo Adna – džemat Witten
  3. Kulušić Atif – džemat Siegen

Test (mlađi uzrast):

  1. Ljevaković Anes – džemat Witten
  2. Jašarevic Amar –   džemat Castrop-Rauxel
  3. Džafić Nađa –  dćemat Dortmund

Prije samog proglašenja pobjednika prof. Halil Mehanovic (profesor arapskkog jezika u Behram-begovoj medresi u Tuzli) održao je prigodno predavanje.

Također, sa izvođenjem ilahija predstavila se učenica iz mekteba Siegen, Emira Džemaili.

Svim takmičarima su uručene diplome o učescu a pobjednicima diplome za osvojena mjesta kao i prigodne novčane hedije od strane Mešihata IZ u Njemackoj.

Na kraju su glavni imam i koordinator za mekteb čestitali pobjednicima, njihovim roditeljima i muallimima, zahvalili se džematu domaćinu koji je nakon podne namaza pripremio prigodnu zakusku za sve prisutne.

Povezani članci (po oznakama)