Printaj ovu stranu

Hatme - svečanost u džematu ICBMN

Autor: Jasmin Suljkanović Maj 16, 2017 0

Hvala Allahu Gospodaru svjetova koji nam je dao Kur’an da bude čitavom svijetu opomena. Bože učini da namKur’an bude drug na ovom svijetu, zagovarač na Sudnjem danu, svjetlo na putu, putokaz i vođa ka dobrim dijelima. Zaista je Allahova blagodat najljepša blagodat, i zaista su najbolja dijela samo ona radi Allaha.

 

Subota, 05.13.2017. godine, još jedan mubarek dan poseban sam po sebi, ali jos posebniji zbog važnog događaja koji se dogodio u našem džematu. Naime, od kako je osnovan  džemat ICBMN, po prvi put su se  proučile hatmenske dove. Posjetili su nas mnogi musafiri iz drugih država, Iowa, Missouri, Illinois, Michigan. Gosti predavači na ovoj svečanosti bilu su hfz. Amir ef. Čauš, Sulejman ef. Čaušević i pastor Scott Simmons. Ovaj događaj obilježen je na najljepši mogući način, učenjem odlomaka iz Allahove Časne Knjige. Radost se čisto mogla pročitati na njihovim licima. Naravno, bilo je trenutaka kada su mislili da je nemoguće, da je preteško, ali hvala Allahu uvjeriše sebe, a i nas, da je svako dijelo radi Uzvišenog moguće dijelo. Allah zaista olakšava vjernicima koji su na ispravnom putu, a nema ispravnijeg puta od onoga kojim nas Kur’an vodi.

Malo više od godinu dana od kako marljivo  radimo i učimo, njih 21 je uspješno savladalo Arapsko pismo, ali Allahovom odredbom njih dvoje, brat Nardi i sestra Leila Pilipović uspjeli su proučiti cijeli Kur’an. Još mnogo djece je na ovom hairli putumolim Allaha da ih učvrsti na tom putu, da im otvori vrata Dženneta, da sve njih,  kao i one koji su bili prisutni sinoć, nagradi društvom Muhammeda s.a.v.s. i njegovih plemenitih ashaba u Džennetu.


Resulullah s.a.v.s. je rekao: “Allah dž.š. učio je sure Taha i Jasin na hiljade godina prije nego što je svijet stvorio, pa kada su meleki čuli Kur’an rekli su: ‘ Blago li se ummetu kojem je ovo objavljeno, blago li se grudima koji će ovo nositi, blago li se jezicima koji će ovo izgovarati.’”


Uzvišeni će učačima Kur’ana u Džennetu prirediti posebna iznenađenja i počasti. Doživjet će tu čast da ce im njihov Stvoritelj učiti Kur’an. Bilježi se da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao: ” Zaista će Džennetlije, svakog dana, ulaziti Svemogućem, dva puta, pa će im On učiti Kur’an. Svaki od njih sjedat će na mjesto koje je za njega pripremljeno, od zlata,srebra, bisera i dragog kamenja. To će za njih biti radost kakvu nikada prije nisu doživjeli, niti su ikada išta ljepše i veličanstvenije čuli od toga. Zatim će se vratiti i uživati u toj radosti i isčekujuci tu blagodat ponovo.”

 

Povezani članci (po oznakama)