Printaj ovu stranu

Premijerka vlade Rheinland Pfalz na iftaru Šure RLP u džematu Mainz

Autor: Asim Jelovac Juni 02, 2017 0

Mainz, 30.5.217. U organizaciji Šure Rheinland Pfalza, udruženja koje okuplja veliki broj džemata iz naše Republike Islamski kulturni centar džemat Mainz je bio domaćin zajedničkog iftara na kojeme su učestvovali predstavnici svih muslimanskih organizacija ove pokrajine

Poseban gost je bila premijerka vlade RPL Malu Dreyer koja je svojim odzivom iftaru potvrdila svoju opredjeljenost zajedničkom radu sa muslimanskim udruženjima naše pokrajine. 

Program je otvoren učenjem Kur'ana nakon čega je uvodnu riječ održao Hajrudin Katica predsjednik Šure RPL. Ukratko se osvrnuvši na osnovne poruke ramazana i posta Katica je istakao važnost međusobne suradnje i komunikacije muslimanskih udruženja sa državom. Upozorio je na na rastuću islamofobiju i potrebu aktivnog rješavanja potreba muslimana u RPL. Nakon toga je skup pozdravila predsjednica vlade Rheinald Pfalz gospođa Malu Dreyer. Ona je u svome osvrtu izrazila zadovoljstvo što prisustvuje zajedničkom iftaru svih muskimanskih udruženja i izrazila želju i volju za još boljim zajedničkim radom. Pridružila se pozivu na bolje razumijevanje prema muslimanima istaknuvši kako je ” islamofobija kao i antisemitizam prijetnja zajedničkim vrijednostima i kao takva mora se jasno imenovati i protiv nje boriti”. Malu Dreyer je naglasila svoju ličnu spremnost i spremnost vlade na čijem je čelu da dadne maksimalan doprinos tome cilju. Međusobno druženje i posjećivanje mogu itekako pomoći na tom putu.

U nastavku se Hafsa Makić u ime domaćina obratila prisutnim naglasivši kako muslimani mogu mnogo toga pozitivnog pridonijeti ovome društvu “mi smo dio ovoga društva i očekujemo da nas se tako i prihvati”. U predivnoj atmosferi za koju se pobrinuo džemat Mainz nastavljeno je opušteno ali konstruktivno druženje prisutnih. Nakon iftara premijerku Dreyer domaćini su upoznali sa džematom te su zajednički obišli novosagrađenu džamiju. Obzirom da je ovo prvi posjet predsjednice vlade RPL džematu Mainz članovi džemata na čelu sa predsjednikom Nusretom Fakovićem i imamom Halil ef. Makićem nisu krili zadovoljstvo i ponos predstavljajući Centar gostima. Gospođa Dreyer je čestitala na postignutim rezultatima očekujući da će ovaj džemat biti dodatno bogatstvo u različitosti grada Mainza i pokrajine Rheinald Pfalz. Uz sve pohvale džematu Mainz na vrhunskoj organizaciji iftara i prijema vidljiv je bio optimizam prisutnih da ovakvi susreti doprinose boljitku i pozitivnoj atmosferi te aktivnijem prisustvu muslimana u javnome životu. Posebna zahvalnost pripada svakako organizatoru Šuri RPL i gospodinu Hajrudinu Katici. Ispred Islamske zajednice Bošnjaka prisustvovali su Zenahir Mraković koordinator Mešihata za institucionalnu saradnju te Midhat Hajrović koordinator za suradnju Medžlisa Hessen i Rheinald Pfalz. Domaćini su pozvali goste, a posebno gospođu Dreyer na svečano otvaranje džamije slijedeće godine.

Povezani članci (po oznakama)

Foto galerija