Printaj ovu stranu

Održana večer ilahija i kasida

Autor: B.P. Februar 02, 2015 0

Bošnjačka djeca su priređujući večer ilahija i kasida dali uvod u mjesec Mevluda u ovom dijelu Norveške. Prisutno je bilo preko stotinu robine, komšija i prijatelja. Ova večer će ostati upamćena kao noć u kojoj su mektebska djeca ovog džemata izrecitovala i otpjevala najljepše stihove o Allahu, dž.š., polaniku Muhammedu, a.s., našoj državi Bosni i Hercegovini, te bosanskohercegovačkoj kulturi i tradiciji.

Imam džemata u svom obraćanju je istakao da je sretan i ponosan na svoj džemat i zahvalio svojim džematlijama. Također, istakao je značaj ovakvih okupljanja u očuvanju vjere, tradicije, a posebice identiteta Bošnjaka koji su silom (ne)prilika prognani sa svojih ognjišta.

Džemat Stavanger/Sandnes nalazi se na zapadnoj obali Norveškog mora, koji, zajedno sa još dva velika džemata Haugesund i Bergen, čine regiju zapadna obala ili Vestlandet. Struktura džemata sačinjena je od Bošnjaka koji su protjerani s područija Prijedora i Kozarca , Sanskog Mosta, Velike Kladuše, Banja Luke, Mostara i šireg područja Hercegovine. Džemat Stavanger/Sandnes trenutno ima oko 530 članova IZ.

Daleko od svoje matice, domovine Bosne i Hercegovine, vrijedne džematlije uspješno odolijevaju izazovima Zapada, čuvajući predano svoju vjeru, kulturu i tradiciju!

Večer ilahija i kasida u izvedbi polaznika mektebske nastave prva je manifestacija ovakvog tipa na prostoru cijele Islamske zajednice Bošnjaka u Kraljevini Norveškoj.