Printaj ovu stranu

Njemačka: Hatme u Hammu

Autor: Dz.Dz. Decembar 06, 2017 0

Na Dan državnosti BiH, 25.11.2017. god. u Hammu su upriličene hatme za 12 svršenika mektebske pouke

To su: Ahmed Aganović, Alisa Bucan, Ajdina Burnić, Amina Bajrić, Anesa Harbaš, Elma Keranović, Edvin Džafić, Haris Halimović, Kenan Džafić, Melina Burnić, Sajma Nuhić i Sinan Sadić.

U prepunoj džamiji osjećala se radost svih prisutnih, posebno roditelja i rodbine.

Svečanost je počela s podne namazom. Dvojica svršenika mekteba su se već na početku predstavili prisutnima sa ezanom i mujezinlukom.

Poslije podne namaza imam Nedžad ef. Nuhić uputio je riječi dobrodošlice, izrazio zadovoljstvo s velikim brojem prisutnih ali i naglasio da je sretan sto već na neki način osjeća i uživa plodove svoga rada referirajući se na mujezine.

Uslijedilo je učenje sure Er_Rahman i sure Mulk od strane djece svršenika, a potom je muftija Pašo ef. Fetić održao ders.

Na vrlo lijep i inspirativan način dotakao se nekoliko bitnih stvari za nas Bošnjake u dijaspori. Između ostalog čestitao je imamu, njegovoj supruzi koja mu pomaže u mektebu, a koja je profesorica islamske vjeronauke i tako ukazao da moramo voditi računa ko nam uči djecu, a Hamm istakao kao džemat koji je osposobljen sa stručnim kadrom.

Čestitao je roditeljima i djeci te naglasio da je ovo najbolji poklon džematu na Dan državnosti i da je to način čuvanja vjere, kulture i najbolji način iskazivanja patriotizma.

Ujedno je podsjetio i na rebiul-evvel, na Muhammeda a.s. te na kraju djeci savjetovao da ne smiju zapostaviti naučeno i da svaki dan imaju dodir sa Kur'anom, iako ga premjestili s jednog na drugo mjesto.

Nakon dodjele Šehadetnama proučena je dova, zatim se klanjala ikindija namaz a potom svečani ručak za sve prisutne kojeg su pripremili roditelji.

Povezani članci (po oznakama)