Printaj ovu stranu

Slovenija: Završna svečanost literarnog natječaja Bosna i Soča

Autor: Ela Porić Decembar 12, 2017 0

U utorak, 5. decembra 2017. godine, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, održana je završna svečanost literarnog natječaja Bosna i Soča, na kojoj su autoricama pobjedničkih eseja uručena priznanja i nagrade.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji u 2017. godini obilježava stotu godišnjicu od izgradnje džamije u Logu pod Mangartom (Općina Bovec, Slovenija), koju su izgradili bošnjački vojnici u vrijeme Prvog svjetskog rata kao pripadnici austro-ugarske vojske.

U programu stote godišnjice, Kulturno-obrazovni Zavod Averroes, koji djeluje u okviru Islamske zajednice u Republici Sloveniji, organizirao je literarni natječaj o Bošnjacima na Soškom frontu s kojim je nastojao motivisati srednjoškolce u Sloveniji i Bosni i Hercegovini da pročitaju roman Bosna i Soča, autorice Valerije Skrinjar Tvrz te da pripreme esej o dvije ponuđene teme: Bošnjaci na Soškom frontu ili Iz prošlosti u bolju budućnost.

Projekat literarnog natječaja Bosna i Soča u Bosni i Hercegovini organiziran je uz pomoć i saradnju Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, a projekat su podržali Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Bošnjačka zajednica kulture Preporod i Oslobođenje.

U utorak, 5. decembra 2017. godine, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, održana je završna svečanost na kojoj su autoricama pobjedničkih eseja uručena priznanja i nagrade. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, a među njima mr. Husein-ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme, ljubljanski muftija prof. dr. Nedžad Grabus, nj. eksc. Zorica Bukinac, amabasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, nj. eksc. Nicola Minasi, italijanski ambasador u BiH, prof. dr. Mustafa Hasani, prodekan FIN-a, dr. Ferid Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, mr. Nevzet Porić, direktor Zavoda Averroes,Naida Hota Muminović, direktorica Prve bošnjačke gimnazije, Vildana Selimbegović, urednica Oslobođenja, prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod, direktori i direktorice gimnazija i srednjih škola koje su učestvovale u projektu Literarnog natječaja, Valerija Skrinjar Tvrz, autorica romana Bosna i Soča i brojni drugi gosti.

U uvodnom dijelu programa prisutnima se obratila direktorica Prve bošnjačke gimnazije Naida Hota Muminović, te istakla vrijednost mira kao stalne zadaće svakoga učitelja.

''Stalno je potrebno promovirati mir, jer je to stalna i aktivna radnja. Potrebno je izbjegavati aktivno i pasivno nasilje. Vježbajte mir u međusobnoj komunikaciji i stalno govorite o miru. Želim da iz Sarajeva, a kažu da je u njemu počeo Prvi svjetski rat - mada je počeo mnogo ranije - pošaljemo poruku mira i kažemo da smo za mir'', kazala je, između ostaloga, gospođa Hota Muminović.

Slovenska ambasadorica u BiH Zorica Bukinac, u svome obraćanju ispostavila je osjećaj kojeg bi svako trebao imati kada je riječ o događajima u Prvom svjetskom ratu. Kazala je, također, da nije teško naći ljude koje i danas, posebni osjećaji vežu za Prvi svjetski rat. Ona čuva neka pisma rođaka koji se nikada nisu vratili sa Soškog fronta. Kazala je da je važno govoriti o ratu i nastojatati da ga više nikad ne bude. Prvi svjetski rat je veoma značajan za Slovence, a pogotovo Soški front, jer su Slovenci bili na dvije zaraćene strane. Zato Soški front odzvanja u ušima Slovenca, jer predstavlja jedan težak period povijesti. Podsjetila je na muzej o Prvom svjetskom ratu u Kobaridu i pozvala sve zainteresirane da posjete Kobarid i pobliže se upoznaju sa historijom Prvog svjetskog rata, odnosno Soškog fronta. Pohvalila je ideju literarnog natječaja i zahvalila se na pozivu da učestvuje u ovom projektu.

Moderatorica programa Ela Porić o knjizi Bosna i Soča razgovarala je sa autoricom Valerijom Skrinjar Tvrz i književnikom Hadžemom Hajdarevićem. Kulturni dio programa izveo je hor Prve bošnjačke gimnazije sa pjesmom Tri ptičice.

Muftija prof. dr. Nedžad Grabus, pokrovitelj literarnog natječaja i idejni predlagač projekta, obratio se prisutnima te između ostalog kazao da smo s ovim projektom htjeli osnažiti sjećanje na ljude koji su nepravedno zaboravljeni, potisnuti iz našeg pamćenja, upozoriti na ljudske sudbine i posljedice koje nose ratovi i sukobi, i osnažiti svijest o evropskom muslimanskom identitetu koji je dominantna tema u političkim i javnim raspravama u suvremenoj Evropi.

''Autori poput Valerije Skrinjar Tvrz šire naše poglede na svijet, odlučno se zauzimaju za dostojanstvo čovjeka i pomažu nam nadilaziti stegu lokalnih i globalnih “izama” u kojima je čovjek puki objekt manipuliranja.  Gospođa Valrija Skrinjar Tvrz je u svojim knjigama Jutro u Bosni i Na svojoj na plemenitojpokazala iznimno poznavanje bosanske kulture. Postoji uvjerenje ali i osporavanja da je na Soškoj fronti bio poznati pisac Ernest Hemingvej. To je povećalo broj turističkih posjeta dolini Soče iz Amerike i Kanade. Nadamo se da će popularizacija teme koja je povod našeg večerašnjeg druženja povećati zanimanja posjetilaca iz BiH lijepom predjelu doline Soče: Bovcu, Kobaridu, Logu pod Mangartom, tvrđavi Kluže, Rombonu itd. Zahvaljujemo se žiriju za pregledane i ocijenjene radove. Iskrene čestitke dobitnicama nagrada. Zahvaljujemo se Bošnjačkom institutu na ljubaznoj i benevolentnoj suradnji u ovom projektu. Na kraju, ali ništa manje važno, zahvaljujem se suradnicima g. Nevzetu Poriću, g. Harisu Muratagiću i gđi Eli Porić na ustrajnosti da uspješno okončamo projekte obilježavanja 100. godišnjice izgradnje džamije u Logu pod Mangratom'', kazao je dr. Grabus.

Prema mišljenju ocjenjivačke komisije u sastavu: Hadžem Hajdarević, Leila Hamzagić Kovačević i Selma Halilović, najbolja tri eseja su pripremile sljedeće autorice:

  1. mjesto Dalila Palavra, Prva bošnjačka gimnazija, o temi Putevima Soške fronte – General Rat,
  2. mjesto Amina Magoda, Prva gimnazija Sarajevo, o temi Iz prošlosti u bolju budućnost,i
  3. mjesto Amina Bećar, Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, o temi Iz prošlosti u bolju budućnost.

Priznanja su autoricama eseja uručile Valerija Skrinjar Tvrz, autorica romana Bosna i Soča i Naida Hota Muminović, direktorica Prve bošnjačke gimnazije.

Ocjenjivačka komisija u svom obrazloženju navodi sljedeće: « ... Ono što nas može ohrabriti jest činjenica da su mladi ljudi u svojim tekstovima o sudjelovanju Bosanaca na Soškom frontu pokazali ne samo ohrabrujući stepen književnoizražajne kreativnosti nego i zdrav i odrješit odnos prema ratu i svemu što psihoza rata i ratnih stradalništava nose u sebi. Svaki od navedenih literarnih radova u prvi plan ističe pustošeću opakost rata, ubijanja, stradavanja, ali i pronalazi onu nježnu, prijeko potrebnu empatiju naprema mladih Bosanaca vojnika koji su se borili i nestajali na nekim dalekim, tuđinskim prostorima i zarad gotovo uvijek tuđih geopolitičkih interesa.»

Cilj natječaja bio je da nakon pročitanog romana srednjoškolci ponude svoje viđenje i razumijevanje ljudskog potencijala Soškog fronta, ne samo razumijevanje historijskih činjenica, već kroz pojave koje su aktuelne još i danas: multikulturnost, razumijevanje, suživot, podrška, samilost i sl.

Na kraju su uručene zahvalnice institucijama i pojedincima koji su podržali projekat, a autorica pobjedničkog eseja Dalila Palavra, pročitala je svoj esej i na taj način privela kraju prijatno druženje u Bošnjačkom institutu.

 

Povezani članci (po oznakama)