Printaj ovu stranu

Oslo (Norveška) - Kurs islama za omladinu i kulturno veče povodom rođenja Muhammeda a.s.

Autor: Faruk Terzić i foto: Fahro Konjhodžić Januar 25, 2018 0

Šta je to Kurs islama za omladinu?

Kurs islama je jedan obrazovno-odgojni program koji za ciljnu grupu ima omladinu od 14 godina. Radi se o omladini koja je uglavnom rođena u Norveškoj i koja je prošla ili prolazi kroz vjersku pouku – mekteb. Pedagoški pristup je prilagođen omladinskoj starosnoj dobi i razlikuje se od mektebskog. Tako npr. na Kursu islama se ne uče sure napamet i ne vježba se obavljanje namaza, nego se razgovara o nekim važnim izazovima vezanim za tinejdžere i omladinu te njihovo razumijevanje islama. Kurs islama je osmišljen da bude cjelodnevni ili dvodnevni program konferencijsko-seminarnog tipa u kojem je omladina involvirana od jutra do mraka. Ove godine, Kurs islama je održan u Oslu, glavnom gradu Norveške, i to u subotu, 09.12.2017.

00Sličica Želim Print

Predavači na Kursu islama imami i specijalni gosti

Još jedna razlika od mektebske pouke je da predavač nije samo džematski imam u kojem se Kurs organizuje nego i imami iz svih bošnjačkih džemata Norveške. Za ovu priliku se pozivaju i specijalni gosti predavači ili kulturno-umjetnički radnici iz Bosne i Hercegovine i Norveške. Na taj način pokušavamo spojiti iskustva više imama koji žive i rade u Norveškoj kao i gostiju iz Bosne i Hercegovine te ponuditi omladini dinamičan sadržaj pun smisla i pouke.

Na ovogodišnjem Kursu islama bili su angažovani svi imami Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj na čelu sa glavnim imamom mr. Senaidom ef. Kobilicom i domaćinom ovog Kursa dr. Farukom ef. Terzićem. Sljedeći imami su na razne načine učestvovali u pripremi, organizaciji i izvođenju Kursa: Ahmed ef. Modrić, povjerenik IZBuN-a, Aladdin ef. Mujezinović iz Stavangera, Aziz ef. Ahmedović i muallima Velisa Salihović iz Østfolda, mr. Derviš ef. Varešlija iz Drammena, mr. Edin ef. Mezit iz Vestfolda, mr. Ibrahim ef. Šabić sa Zapadne obale, i mr. Osman ef. Mehmedović iz Trondheima.

Kao goste iz Domovine, ove godine smo imali hafiza Sulejmana Bugarija, poznatog imama, vaiza, profesora, pisca i socijalnog radnika. Imali smo i Armina Muzaferiju, umjetnika koji u svojim numerama promiče vrijednosti humanosti, morala i duhovnosti. Gost nam je bio i Ajdin Hasanić, mladi autor kratkometražnih filmova i poučnih videosnimaka koji ima preko 3 miliona pregleda na Youtube-u.

Upoznavanje, spajanje i umrežavanje omladine

S druge strane, Kurs islama se organizuje na području cijele Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, i dolaze iz različitih džemata u jedan džemat koji je domaćin programa. Prošli put je Kurs islama organizovan na Zapadnoj obali u gradu Stavangeru, a prije toga u Sarsborgu, Sandefjordu, Drammenu i Lillehammeru. Omladina tako ima priliku da razgovara i razmjenjuje mišljenja o vjerskim, naučnim i kulturnim temama, imaju priliku da se upoznavaju i druže, da uspostave i razviju kontakte i time doprinesu boljem umrežavanju i povezivanju naše omladine a samim time i naše Zajednice. Naša nada je da će se kroz ovakav tip druženja razviti životna poznanstva i prijateljstva pa i budući lideri koji će svojim znanjem i vjerom doprinositi boljoj budućnosti u svijetu ako Bog da.

43 oslo2

Ovogodišnjem Kursu islama u džematu Oslo prisustvovalo je više od stotinu omladinaca iz cijele Norveške. Do sada je to najveći broj omladine ikada okupljen na Kursu islama u Norveškoj.

Teme na ovom Kursu

Imami islamske zajednice su koordinatori ovog Kursa i oni svaki put pomno pripreme različite predavanja i teme koje su interesantne za ovu ciljnu grupu. Neke od tema koje su obrađene su sljedeće: šta je islam i kako ga je Poslanik a.s. u raznim situacijama definirao, negativni uticaj muzike na naše ponašanje, slava ili ljubav, islam i društvene mreže, kviz o islamu, humor, mudrost i vjera te Ilahije, umjetnost i duhovnost.

Prisutnoj omladini se obratila potpredsjednica Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, Mediha Šumar, pozivajući omladinu da i oni sa svojim kreativnim idejama učestvuju u planiranju naših budućih aktivnosti.

Džematski odbor – glavni nositelj aktivnosti

Ne treba zanemariti ni neke druge aspekte Kursa islama koji isto tako imaju jedan pozitivan efekat a to su npr. putovanja iz dalekih gradova koja nekada uključuju i putovanja avionom, vozom ili autobusom pa se omladina treba pripremiti za takav jedan poduhvat. Naravno, ova putovanja su uvijek organizovana sa imamima, muallimom ili roditeljima koji volontiraju u ovom procesu. Omladinske konake organizujemo kod naših vrijednih džematlija. Oni se uvijek rasporede da prime omladinu iz drugih gradova. To ima posebnu važnost kako bi se vrijednosti porodice i solidarnosti među ljudima istakle. Hranu za omladinu također organizuju džematlije. Ukratko, cijeli logistički aspekt koji u sebi ima mnogo detalja preuzimaju džematski odbori koji zajedno sa aktivistima izvršavaju ovaj dio odgovornosti.

Džematski odbor Osla zajedno sa volonterima koji su se uključili u ovu akciju je uradio jedan fantastičan posao. Na čelu sa predsjednikom odbora Senadom Durakovićem i imamom Faruk Terzićem, sekretaricom Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Minom Majdanac, ostalim članovima džematskog odbora Majom Krpo i Aldinom Hadžić – Sekom, Delilom Džanić te Ahmedom Modrićem i Mirsadom Duranovićem – Maksom okupio se tim od preko 25 voluntera koji su pažljivo pripremili i iznijeli cijeli projekat.

Omladinska ekskurzija svake godine za BiH

Omladina koja pohađa ovaj Kurs ima priliku da ide na ekskurziju u Bosnu i Hercegovinu koju Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj organizuje jednom godišnje za vrijeme kraćeg raspusta u mjesecu aprilu svake godine. Na taj način pokušavamo da još više uvežemo našu omladinu i da ih kroz edukativne posjete upoznamo i povežemo bliže sa Domovinom.

Ove aktivnosti pomažu da se naša omladina okrene svim pozitivnim tokovima i da odrastu u priznate i korisne individue koji će pridonijeti boljem društvu i boljem životu. Vjera, kultura i nauka upravo služe tome da obezbijede jedan izvor jake inspiracije, nadahnuća i snage koji su nam potrebni u životu. Kroz zajednička okupljanja, kurseve, ekskurzije i seminare želimo da se naša omladina umreži i poveže i da zajednički i koordinirano djeluje u svim hajirli projektima. U tom smislu treba odgojiti duh u našoj omladini da ne budu samo uspješni pojedinci nego da svojim društvenim angažmanu vraćaju tu dobro cijeloj zajednici. U ovom zahtjevnom vremenu i okolnostima u kojima živimo na Zapadu, cilj nam je i da preventivno djelujemo kako bi spriječili da se naša omladina okrene nekim negativnim tokovima i pojavama – a ima ih doista mnogo.

Veče kulture, vjere i duhovnosti

Po završetku Kursa islama koji je bio lociran u prostorijama džemata Oslo gdje se nalazi i centrala Islamske zajednice Norveške, omladina je zajedno sa imamima prošetala do srednje škole Kuben gdje je sve bilo spremno za kulturnu večer.

Sala amfiteatra je ubrzo bilo napunjena. Džematlije iz svih džemata Islamska zajednice Bošnjaka u Norveškoj su pristigle. Broj prisutnih je varirao između 450 i 500 što je imajući u vidu rasutost i udaljenost džematlija po Norveškoj prilično veliki broj. Ali prilike kao što su ovakve, kada se radi o mubarek danima, okupljanju omladine, izuzetnim gostima iz Bosne i Hercegovine okupljaju i privlače veliki broj zainteresovanih ljudi.

U amfiteatru se je održao kulturno-vjerski program koji je otvoren prikazivanjem kaside „Devet heroja“ i učenjem fatihe svima koji su dali život za odbranu Bosne i Hercegovine. Aziz ef. Ahmedović je proučio a zatim i preveo na Bosanski divne odlomke iz Kur’ana koji opisuju poslanstvo Muhammeda a.s. Zatim se je obratio Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj govoreći o životu Muhammeda a.s. i njegovog načina pojašnjavanja vjere u zahtjevnim situacijama. Delila Džanić, potpredsjednica džemata Oslo je predstavila rad džemata na organizaciji Kursa islama i kulturne večeri te ideje da se Investiciono-vakufski fond Emanet za kupovinu islamskog centra u Oslu što više omasovi. Voditelj ovog dijela programa je bio Faruk ef. Terzić. Prisutnima se obratio i počasni gost, novi ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj, dr. Nedim Makarević govoreći o važnosti uključivanja svih građana BiH u demokratske procese. Posebno je naglasio da svi koji imaju pravo da glasaju u Bosni i Hercegovini trebaju da se registruju na sljedećim izborima i da time daju doprinos boljoj budućnosti naše zemlje, posebno njenog manjeg entiteta. Iskazao je ponos prema činjenici da su BH građani u Norveškoj najuspješnija i najbolje integrisana grupa po svim zvaničnim statistikama te naglasio opasnost od asimilacije. Ova veče je bila izuzetna prilika da se novi ambasador predstavi našim građanima u Norveškoj.

Potom je mladi autor i glumac, Ajdin Hasanić predstavio dva poučna kratkometražna filma govoreći šta ga to inspiriše u njegovom radu i zanimanju. Posebno je bio dirljiv njegov film o odnosu omladine prema svojoj majci; kako jedan fin razgovor o blagodati roditelja može promijeniti nekulturni odnos prema majci.

Armin Muzaferija, mladi umjetnik je govorio o spoju vjere, duhovnosti i umjetnosti, te kako se te komponente integrišu i harmonizuju u ličnosti jednog čovjeka.

Nakon završenog programa u amfiteatru, prisutni su se uputili prema velikoj sali gdje je Armin Muzaferija upriličio svoj muzički nastup. U svojoj izvedbi Armin je nanizao mnoge tradicionalne ilahije i kaside iz duhovne riznice domovinskog prostora koje opisuju Muhammeda a.s. i promovišu vrijednosti njegove časne misije. Nezaobilazne su bile i plemenite sevdalinke. Iznenađenje večeri je bilo kada se je novi ambasador dr. Makarević priključio Arminu i zajedno sa njim odsvirao i otpjevao dvije sevdalinke. Prepuna sala je popratila ovaj nastup gromoglasnim aplauzom.

Podizanje svijesti o sakupljanju novca za novi islamski centar

Jedan od velikih izazova organizovanja vjerskog života u Norveškoj je obezbjeđivanje, izgradnja, kupovina i održavanje prostora za obavljanje vjerskih obreda i ibadeta. Kada su naši ljudi tek došli u Norvešku iznajmljivali su veoma male prostore koji su jedva odgovarali potrebama vjerske pouke i džume namaza, a sada nakon 25 godina u Norveškoj, potrebe su sve veće kako zbog djece i omladine tako radi i odraslih, roditelja, i penzionera. Radi toga je džemat Oslo odlučio da podigne svijest o potrebi naših ljudi na području Osla i Akershusa za boljim prostorijama koje odgovaraju trenutnim a i budućim potrebama ovog džemata. Jedna od ideja koja se kasnije i realizovala je bila da kroz simboličnu cijenu donatorske ulaznice, kupovinu kolača, kahve, sokova i hrane pridonesu da se sakupi nešto sredstava na džematski račun investiciono-vakufskog fonda Emanet koji je namjenjen za kupovinu, izgradnju i održavanje novog islamskog centra u Oslu. Vrijedne džematlijke su sva jela i kolače pripremile kod svojih kuća a zatim ih prodavale u svrhu sakupljanja novca na vakufski fond. Džematlije su prihvatile ovakvu inicijativu, odazvale se na ovu akciju i svojim prilozima uvećale trenutni fond Emaneta. Ovom prilikom pozivamo sve ljude dobre volje da budu vakifi u našem džematu i da podrže izgradnju džamije u glavnom gradu Norveške. Broj konta je: 1503.62.08942.

Druženje sa hafizom Sulejmanom ef. Bugarijem

Zbog problema u putu hafiz Bugari je kasnio na ovaj program ali je stigao u džamiju u ponoć. Mnoge džematlije su ga čekale sa nestrpljenjem. Po samom ulasku u džamiju hafiz Bugari je počeo svoje predavanje koje je trajalo negdje do dva sahata iza ponoći. Tema njegovog predavanja je bila ljudska duša i šta je sve pogađa od nedaća. Hafiz je davao i odgovore zašto dušu pogađaju loše stvar i kako mi kao ljudi možemo utjecati da to promijenimo na bolje. Njegov nastup, toplina, osmijeh i jasan govor su nadahnuli sve prisutne.

Sljedećeg dana hafiz Bugari je obišao još tri velika džemata: Østfold, Vestfold i Drammen. Na ovim posjetama se isto tako okupio veliki broj džematlija.

Mi se nadamo da smo kroz ovakvu jednu sveobuhvatno aktivnost povodom mjeseca rebiu-l-evela promovisali vrijednosti ljubavi i poštovanja prema našeme poslaniku Muhammedu a.s., da smo u duhu njegovog učenja i zalaganja brinuli se o omladini i djeci, o odraslima i starima i da smo uljepšali i omilili islam jedni drugima.

Molimo dragog Allaha dž.š. da svim aktivistima koji su učestvovali u planiranju ovog mega projekta u Oslu obilno nadoknadi iz Svoje sehare i na dunjaluku i na Ahiretu, amin!