Printaj ovu stranu

Minhern: U džematu Hidaje prikupljeno 160.000 €

Autor: Mirela Velić Februar 13, 2018 0

Zajedništvo i jednakost vjernika odlike su islama koje se u svojoj potpunosti ostvaruju isključivo u džematu kao najvažnijem društveno-socijalnom okviru za vjerovanje i zajedničko djelovanje.

Ako osim duhovnog uzmemo u obzir i socijalni, ekonomski, pa i kulturološki aspekt, slobodno smijemo reći da je džemat garancija očuvanja vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta muslimana svih prostora. Džemat je neizostavno popraćen mesdžidima, odnosno džamijama koje predstavljaju svjetionike naše vjere. Upravo je to bio povod džemata Hidaje da, u subotu, 03. februara 2018. godine, po drugi put održi donatorsku veče u svrhu skupljanja novčanih sredstava za kupovinu vlastitih prostorija koje bi zadovoljile potrebu odvijanja širokog spektra aktivnosti.

Oficijelni dio programa je započeo učenjem Kur’ana. Ašere je proučio jedan od eminentnih gostiju ove večeri- Mr. sc. k. hfz. Aziz Alili. Ubrzo mu se na pozornici pridružio i njegov sin- Ahmed Alili, te su udruženim glasovima prisutne počastili divnim izvođenjem ilahija. Ugodna atmosfera i lijep ambijent već je bio zagarantovan.

Gostima se zatim obratio Abdulvehab ef. Vehabović, koji je prisutnima poželio lijepu dobrodošlicu. On je citirajući Kur’an istakao vrijednost i važnost gradnje džamija.

Nakon obraćanja našeg efendije, uslijedio je još jedan blok ilahija oca i sina Alili, a zatim se prisutnima obratio muftija Pašo ef. Fetić, pozdravivši započeti projekat. On je u svom vazu istakao značaj dijeljenja na Allahovom putu i bitnost zajedničkog djelovanja, pri tom podsjetivši prisutne na jedan bitan problem današnje zajednice, a radi se naime o asimilaciji koja u konačnici podrazumjeva gubljenje svog ličnog identiteta i prepoznatljivosti.

Poslije obraćanja muftije na scenu su izašli biseri našeg džemata, hor džemata Hidaje u predvođenju sa mualimom Eminom Hodžić. Osim divnom interpretacijom ilahija, one su i emotivnom recitacijom u nekoliko navrata kod prisutnih izazvale suze na licu.
Na pozornicu je zatim izašao i predstavnik tima za kupovinu objekta, dr. Haris Uzunović. On je detaljno i precizno prezentovao projekat kupovine budućih prostorija, te opisao poduzete korake. Uslijedila je polusatna pauza tokom koje su gosti mogli međusobno popričati i počastiti se specijalitetima koje su spremile vrijedne sestre našeg džemata.

U drugom dijelu programa prisutnima se obratio Mensur ef. Pašalić, šef Ureda za dijasporu, koji je napomenuo bitnost uvezanosti i jedinstva muslimana. On nam je prenio i selame od našeg duhovnog vođe, reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.
Pri samom kraju programa prisutnima se obratio i naš efendija Nusret Hodžić, koji je u svom obraćanju stavio fokus na ulogu džemata u odgoju mladih, te se zahvalio svim vakifima. Potom su podijeljeni kristalni amblemi donatorima koji su na velikodušan način podržali projekat kupovine prostorija. Dodijeljen je ukupno 51 amblem po kategorijama od 2.000 € do 15.000 €, a ukupan prikupljeni iznos te večeri iznosio je 160.000 €. Najveći dosadašnji donatori ovog projekta su naše džematlije Nihad i Azra Fočić sa donacijom od 21.000 €.

Program je završen učenjem dove, koju je proučio dr. hfz. Benjamin Idriz, efendija džemata Penzberg. Treba istaći da je ispred pomenutog džemata predsjednik Nihad Đulić uručio sumu od 1.500 €, a ista suma je uručena i od predsjednika Almira Botonjića ispred džemata Ikre. Ovom prilikom im se srdačno zahvaljujemo i molimo Allaha da sve njihove džematlije mnogostruko nagradi.

Osim već pomenutih istaknutih gostiju, ne smijemo zaboraviti i Izeta ef. Bibića, glavnog imama medžlisa Minhen, zatim Mirzu ef. Džafića, predsjednika medžlisa Bajern, Sulejmana ef. Čolakovića, imama džemata Ikre, hafiza Fuada Seferagića, Rešada ef. Jugu, ispred IBKC Rosenheim, te predstavnike džemata Gagenau- Ramiza ef. Kaziju i hafizu Adelu Kazija. Ovom prilikom im se zahvaljujemo jer su svojim dolaskom podržali ovaj projekat.

Za kraj, sjetimo se Allahovih riječi, kada kaže: “Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.” (Et-Tevbe, 18)
Zahvaljujemo Uzvišenom Allahu na prelijepoj večeri i molimo ga, da sve koji su na bilo koji način doprinijeli ovom projektu, obilato nagradi i da im se smiluje. Takođe pozivamo sve cijenjene čitaoce, koji su u mogućnosti da se odazovu i podrže ovaj hairli projekat.

Uplate je moguće izvršiti na slijedeći žiro račun:
BLZ: 701 500 00
IBAN: DE02 7015 0000 1003 1390 19
SWIFT-BIC: SSKMDEMM
ili putem paypal na primaoca “Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Više informacija o džematu Hidaje i pomenutom projektu na: www.hidaje.de ili na Facebook stranici: ikz hidaje e.V.

 

Povezani članci (po oznakama)