Printaj ovu stranu

Austrija: Seminar za imame i predsjednike džemata

Autor: S.B. Februar 14, 2018 0

U organizaciji Medžlisa BKG Sud-West, tokom vikenda od 9. do 11. februara, organiziran je trodnevni edukativni  seminar za imame i predsjednike džemata ovoga Medžlisa u hotelu Bad Sankt Leonhard.

Prisutnima su se, prije izlagača, obratili glavni imam IZ Bošnjaka u Austriji mr. Hasudin-ef. Atanović i predsjednik  IZ Bošnjaka mr. Esad-ef. Memić, koji već duži niz godina organiziraju edukativno-rekrativne seminare i podižu kvalitet rada imama u IZ Bošnjaka u Austriji.  Na ovogodišnjem seminaru izlagači su bili profesori Nusret Isanović, Izet Pehlić i glavni imam Medžlisa Bosanska Dubica Safet-ef. Beganović. Tokom vikenda održana je i Skupština Medžlisa na kojoj su razmatrani i prihvaćeni izvještaji za prošlu godinu, te određene smjernice za rad kako džemata tako i Medžlisa.

U svom izlaganju prof. dr. Nusret Isanović, kao redovni profesor zanaučnu oblast Islamska kultura i civilizacija, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, je kazao: “Muslimanski um današnjice pokazuje nekoliko fundamentalnih slabosti među kojima su dvije osobito uočljive: a) on (muslimanski um) ne nudi savremeno raumijevanje islam zbog čega je čovjeka našeg doba, napose musliman, lišen mjerodavnih odgovora na brojna pitanja koje postavlja naš (postmoderni) svijet b) i on (što vrijedi za gotovo sve današnje muslimane) ne poznaje relevantno svijet u kojem živimo. A riječ je o vrlo složenom svijetu koji se stalno i zastrašujuće brzo mijenja. U predavanju je razmatrano pitanje: kako danas živjeti i svjedočiti islam i islamske vrijednosti u zapadno-evropskom svijetu u kojem živi sve brojnija muslimanska populacija? Ovo pitanje je razmatrano posebno u kontekstu aktuelne duhovne, religijske, kulturne i društvene situacije bosanskih muslimana (Bošnjaka) u zapadno-evropskim zemljama. Ukazano je na činjenicu da je Evropa uređen svijet, jasno definiranih prava, obaveza i odgovornosti, svijet velikih mogućnosti, ali i velikih izazova. Stoga je za našeg čovjeka važno da bude spreman mnogo učiti, poštovati zakone i institucije zemalja u kojim živi te da razvija kulturu čuvanja ne samo svog islamskog i bošnjačkog identitea, nego i svog evropskog identiteta, budući da je Evropa šira domovina za sve nas.  U izlaganu prof. Isanovića posebna pažnja je posvećena mogućnostima razvijanja jedne savremen, adaptibilne kulture pripadanja svojoj Islamskoj i bošnjačkoj zajednici u novim, dijasporalnim okolnosti. 

Prof. dr. Izet Pehlić, vanredni profesor za naučnu oblast Pedagogija i prodekan za naučnoistraživački rad, Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici, u svom izlaganju je govorio o znanstvenom vs. ideološkom pristupu odgojnom radu imama u Zajednici. Otvorio je svoje učešće jednim matematičko-logičkim zadatkom koji je bio u funkciji afirmiranja i razumijevanja osobenosti funkcionalnog vs. repetitivnom znanju (znanju koje je u funkciji rješavanja problema, a ne onom kojem je cilj usvajanje i puko ponavljanje činjenica bez njihovog razumijevanja i mogućnosti promjene). Napravio je paralelu između ideologije i znanosti, te vjere i ideologije. Istakao je kako je znanstveno utemeljeno dokazano i vjeri prihvatljivo, te kako prisustvo ideologije zatamnjuje ili potire prisustvo vjere.

Potcrtao je važnost i osobenost individualnog pristupa u odgojnom radu, te odgojnom radu u kojem je stavljen fokus na individualne mogućnosti i dobre strane odgajanika, a ne na slabosti i ono što odgajanik nije u stanju da uradi. Također, video prezenacijama je predstavi dva odgojna modela: 1. prvi u kojem je izostala odgojna podrška i 2. drugi u kojem je odgajanik na vrijeme imao odgovarajuću podršku. Učesnici seminara su bili aktivni učesnici svih dionica ovog interaktivnog dijela seminara. Svoje učešće u seminaru završio je kratkom video prezentacijom koja je bila u fuknkciji afirmiranja posmatranja uloge imama u zajednici kao uloge refleksivnog praktičara i lidera koji u svom djelovanju koristi voditeljsko demokratsko upravljanje.

 

 

 

Povezani članci (po oznakama)