Printaj ovu stranu

Švicarska: Bosna je zemlja ljubavi i sevdaha

Autor: Mensud Alićušić Mart 13, 2018 0

U organiazaciji Bosanske dopunske škole Cirih, u subotu 10. marta 2018 godine u prostorijama IBC  održana je tradicionalna manifestacija posvećena Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Kao i svih prethodnih godina uz priredbu je bila organizovana donatorska večera iz koje se djelomično finansira rad škole.Nakon dugo godina, napokon je i predstavnik Ambasade BiH iz Berna prisustvovao ovoj manifestaciji, što je itekako obradovalo organizatore.

U svom obraćanju predsjednik Školskog odbora je dao kratak osvrt o trenutnom stanju u dopunskoj školi.Naglasio je da školu pohađa pedesetak učenika, koji su raspoređeni u tri grupe sa kojima rade tri nastavnika. Ispred nastavnog osoblja, prisutnima se obratio g.Nijaz Salihodžić, dugogodišnji iskusni prosvjetni radnik, koji sa dvije mlađe učiteljice, Jasminu Susak i Fatimu Kobašlić čine jedan kompaktan tim. A da se radi vrijedno i kvalitetno, pokazao je i nastup njihovih učenika. Oni su otvorili priredbu horskom izvedbom numere „ Bosna je zemlja ljubavi i sevdaha….“, da bi se zatim redale recitacije posvećene svojoj domovini, „obilazeći“ je uzduž i poprijeko, od Une do Drine , od Save do mora, opisujući sve veće gradove i rijeke naše nam jedine.

Njihov cjelovečernji nasup je popraćen sa velikom pažnjom i nagrađen mnoštvom aplauza.

Bez obzira, kako neki uvaženi akademik, profesor , naučnik lijepo govorio o državi Bosni i Hercegovini, ipak, govor ove djece, njihova emocija, puno više djeluju na čovjeka i lakše  prodiru do srca prisutnih.

Vidno zadovoljna viđenim, prisutnima se obratila prva sekretarica Ambasade BiH u Bernu, gospođa Azra Popović.Uz sve pohvale nastavnom kadru, Školskom odboru i ovoj divnoj djeci, ona je naglasila  da Vijeće ministara BiH u zadnje vrijeme intenzivnije  radi na saradnji sa iseljeništvom i da su pokrenuti mnogi projekti na tom planu.

Jedan od prvih zadataka je rad sa Bosanskim dopunskim školama. Ona je sa sobom donijela 50 primjeraka udžbenika od 1-4 razreda i predala ih nastavnicima, što će itekako olakšati i unaprijediti  rad u nastavi.Napomenula je da se u skorije vrijeme očekuje i izdavanje knjiga od 5-9 razreda, što ukazuje da se nešto pozitivno dešava na tom polju.

Isto tako, Popović je naglasila da Ambasada sakuplja informacije o svim Udruženjima koja djeluju u Švicarskoj, kako bi se poboljšala koordinacija i rad na polju međusobne saradnje.

Kao treće, g. Popović je govorila o CIK-u, predstojećim izborima, tehničkim detaljima, podjelila nekoliko obrazaca i napomenula da Ambasada stalno stoji na raspolaganju, za bilo kakva pitanja i pomoć po raznim pitanjima.

Imajući u vidu činjenicu da je Bosanska škola u kantonu Cirih institucija preko koje je u kantonu priznat i Bosanski jezik,  organizacija koja obilježava državne praznike BiH, vrši pozitivnu promociju naše domovine, ipak se mnogi prema njoj odnose kao nečemu sasvim sporednim. Sa žaljenjem se mora konstatovati da su ove godine prostorije Centra bile polu popunjene, što nam govori, da se ogroman  trud, nesebičan angažman djece, nastavnog kadra i Školskog odbora ne vrijednuje i respektuje na adekvatan način.

Posebno je tužno, što dojučerašnji roditelji djece, koja su pohađala ovu istu školu brzo zaborave važnost podrške ovom subjektu. Kroz historiju se pokazalo, da je zaborav jako opasan ,pa stoga vrijedi uputiti apel bh patriotima, da se  bar jedanput godišnje  prisjete, isplaniraju i provedu jedno druženje sa svojim sugrađanima. Naravno, po pitanju organizovanijeg i veličanstvenijeg obilježavanja Dana nezavisnosti ,puno više su mogle učiniti i mnoge bosanske/ bošnjačke organizacije u kantonu Cirih.

Bošnjaci u Švicarskoj se nadaju kvalitetnijoj saradnji džemata Cirih, FC Bosne, NVO: Prosvjetitelji, Glas za Bosnu, Mladi mjesec, Matica BiH, Šadrvan, kako bi  Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Cirihu bio obilježen puno sadržajnije i državnotvornije.

kola