Printaj ovu stranu

Druženje mladih iz Pule i Siska

Autor: April 27, 2018 0

Djeca i mladi nas uvijek inspiriraju, vraćaju nas u naše djetinjstvo, pokazuju nam koliko dječije nestašnosti, energije, elana i entuzijazma imaju. Posebno kada se neformalno druže, tada se opuste i tada dolaze u "punom izražaju". 

Danas u vremenu pretjeranog individualizma; zatvorenosti u "svoje svjetove"; u vremenu modernih tehnologija i virtualnog prijateljstva, svako mektepsko druženje, susret ima još veću vrijednost i značaj.

Jedan takav mektepski susret koji je rezultirao sadržajno ispunjenim druženjem dogodio se u Sisku, u subotu, 21. travnja/aprila 2018. godine.

Muallimski kolektiv MIZ Pula odlučio je da ovogodišnji jednodnevni izlet organizira baš u Sisak, pored svih većih, atraktivnijih gradova koji mogu ponuditi mnogo više mogućnosti za djecu, pored svih mogućih izletišta i "popularnih" mjesta oni su odabrali Sisak jer kako kažu "u Sisku se gradi džamija i Islamski kulturni centar" i to je razlog pored kojeg nemože biti drugi važniji, bolji, vrijedniji.

Trebaju djeca osjetiti "kako džamija niče i raste, trebaju djeca osjetiti kako žive i kako razmišljaju njihovi mektepski vršnjaci u nekim drugim, manjim sredinama, džematima", bila je intencija i poruka muallima MIZ Pula.

I nisu se pokajali ni najmanje što su Sisak odabrali, bio je kasnije zaključak. Čak štoviše, kako nam sami kažu, po prvi put djeca ih nisu "potezala za rukav" i pitala ono standarno pitanje kada su iskoristili sve mogućnosti za zabavu: "Muallime, kada ćemo kući?"

A što ih je to dočekalo u Sisku? Dočekali su ih njihovi vršnjaci, nasmijanih i ozarenih lica u dvorištu MIZ Sisak, raspoloženi jer im netko dolazi u posjetu, njima nepoznat.

Dočekao ih je „izraz dobrodošlice“ onako kako odgovora njihovim godinama, baloni, poruke dobrodošlice.

Nakon podne-namaza, riječima dobrodošlice obratila se jedna od muallima, Ilvana Crnkić poručivši kako su im uljepšali dan i kako ovakve posjete doprinose našem boljem poznavanju.

Poslije podne-namaza, kratka šetnja do najvažnijeg mjesta, rekli bismo mubarek mjesta svih muslimana u Sisku pa i šire, gradilišta Islamskog kulturnog centra.

Djeca vole prostor, a tu su osjetila veliki prostor, osjetila su kako džamija „niče“, kako poprima prve konture…Možemo samo zamisliti njihove misli, njihovu maštu kako su oni zamišljali da će izgledati džamija.

To je ostalo pohranjeno u njihovoj memoriji, jednog dana će možda baš oni pričati svojoj djeci, svojim unučadima, ako Bog da kako su posjetili gradilište džamije u Sisku.

Zar to nije divno, čudesno?!

Pošto sve treba s mjerom dozirati kada su u pitanju djeca, odlazak na gradsko izletište „Zibel“ je bio „pun pogodak“.

Taman da se djeca „izraze“ u svojoj igri, nestašnosti, da dođu do izražaja u svom liku i godinama.

Osmišljene su i prigodne igre koje su pobudile veliko zanimanje i interes kod djece; mnogo smijeha, mnogo navijanja, mnogo zabave i opuštenosti. To je ono što je djeci drago i što pamte.

Neki drugi bili su zaduženi da djeca na vrijeme dobiju porciju ćevapa čiji mirisi su se miješali sa prvim mirisom prirode koja se sve više u proljetno vrijeme budi.

Doći u Sisak, a ne posjetiti njegove znamenitosti bio bi propust pa su se muallime i za taj dio potrudile, Stari grad ali i sisačka šetnica koja je tako jednostavna a lijepa, ona odražava sveukupnost urbane jezgre grada Siska.

I na kraju, svima je bilo lijepo, i domaćinima i gostima.

To je to što nam uvijek dobro dođe, odvojiti se od „naših svjetova“ da bismo se vratili u „svijet“ koji nikad ne zastarijeva pored svih modernih tehnologija, susreti, druženje, razgovor, jedan dan bez mobitela, bez društvenih mreža…

Hvala Puli na posjeti, hvala muallimama MIZ Sisak, hvala dobrim i dragim ljudima, roditeljima koji su bili podrška ovom druženju.

Dova je najbolji završetak: Bože Uzvišeni, da bude hajra i da osjetimo plodove ovakvih druženja i susreta…

Povezani članci (po oznakama)