Printaj ovu stranu

Formirana Mreža mladih Australije

Autor: E.S. Juni 28, 2018 0

Na inicijativu Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ tokom mjeseca ramazana u Australiji je uz prisustvo izaslanika Uprave Elvedina Subašića u svim džematima formirana Mreža mladih Australije koja, po uzoru na iste projekte u muftijstvima u BiH, ima za cilj da uveže mlade te osigura sve pretpostavke za realizaciju projekta koji bi bili rezultat entuzijazma i potencijala kojem raspolažu mladi Bošnjaci koji žive u Australiji pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Australije. 

Pored planiranih projekata, koje će mladi sami osmisliti i realizirati, Mreža mladih je naročito važna mladima koji će se ovim projektom  međusobno upoznati na nivou jednog grada ili džemata, a kasnije na nivou cijele Australije te na kraju i s mladima u BiH koji imaju svoje Mreže mladih.

Mreža mladih ima za cilj da mladi pokažu svoje liderske vještine i da se njima uče, kako bi sutra kao stručnjaci i aktivisti različitih profila realizirali projekte od društvene koristi za Bošnjake, ali i za australsko društvo na temelju mudrosti: "Najbolji ljudi su oni koji su od koristi drugima". Kako je riječ o mreži, ne postoji formalna hijerarhija u kojoj postoje nadređeni i podređeni, već svi mladi zajedno ravnopravno i u duhu dogovora donose svoje prijedloge i realiziraju projekte, tako da postoji izuzetna sloboda za svakog mladog poduzetnika, radnika, studenta ekonomije, prava, inžinjera, prodavača itd. da u duhu svojih interesovanja i struke doprinese boljoj budućnosti mladih Bošnjaka i australskog društva.

Prema riječima muftije za Australiju Jasmin-ef. Bekrića svi džemati imaju već potrebnu infrastrukturu za mlade, koji se mogu u prostorijama džemata okupljati, družiti se i realizirati planirane aktivnosti. Kao i u drugim državama gdje je formirana Mreža mladih poseban izazov za mlade jeste očuvanje bosanske baštine, nacionalnih i vjerskih simbola, islamske tradicije Bošnjaka i svakako bosanskog jezika.

Prema riječima glavnog koordinatora ispred Islamske zajednice Bošnjaka Australije Iman Gačanović Mreža će biti aktivna u pet gradova. U Melbourneu se nalaze Mreže mladih pri džematima Noble Park i Deer Park; u Sydneyu u džematima Smithfield i Penshurst, te preostale u Perthu, Adelaideu i Brisbaneu. Pri svim gradskim ili džematskim Mrežama imenovana su tri koordinatora koji su u stalnom kontaktu. Iman je ispred Muftijstva prisustvovala zadnjem edukativnom seminaru održanom u BiH, koji je organizirala Uprava za vanjske poslove i dijasporu za koordinatore Mreže mladih, a kojem su prisustvovali i koordinatori iz drugih država u kojima se nalazi bošnjačka dijaspora. Stekavši uvid u osnovne ciljeve Mreže mladih Iman je u stalnoj komunikaciji s ostalim koordinatorima u Australiji, koji će također pohađati posebne edukativne seminare za ovaj projekat. 

Kao oficijelni datum početka rada Mreže mladih izabran je drugi dan Ramazanskog bajrama, odnosno drugi ševval. 

Pored trenutno planiranih aktivnosti, mladi su izrazili želju da iduće ili za dvije godine upriliče kongres bošnjačke omladine iz Australije kako bi se i fizički sva omladina pri Mreži upoznala i razmijenila ideje u vezi sa svojim aktivnostima.

Do tada, koordintori Mreže i trenutni članovi pozivaju sve mlade Bošnjake da se pridruže Mreži mladih u svojim gradovima, a prvi korak jeste priključenje Mreži putem formulara, praćenje zvanične Facebook stranice Mreža mladih Australia kao i Instagram profila.

Na ovim stranicama mladi mogu pratiti zadnje informacije u vezi s aktivnostima Mreže u njihovom gradu te ujedno se odazvati sastancima, druženjima i akcijama. Mladi mogu direktno komunicirati s koordintorima i predložiti i svoje ideje i projekte.

Pridruži se OVDJE.

Facebook stranica.

Povezani članci (po oznakama)