Printaj ovu stranu

Njemačka: Otvorena džamija u u džematu Schwäbisch Gmünd

Autor: M.J/M.K Juli 26, 2018 0

Otvorenje džamije u Schwäbisch Gmündu

U nedjelju 15. jula ove godine Bošnjaci su sa radošću dočekali dugo očekivani dan otvaranja džamije u džematu Schwäbisch Gmünd. Grad Schwäbisch Gmünd se nalazi 50-tak km istočno od Stuttgarta. Džemat broji oko 140 članova, te 60 djece u mektebu, a oko 25 u džematskom horu. Osnovan je 1996.g. a stalno zaposleni imam je Mirhet ef. Joldić već 10-tak godina. Predsjednik džematskog odbora od osnivanja džemata je h. Suljo Zahirović, potpredsjednik je Hadžalić Elmedin a članovi odbora su: Mujkić Almira, Hodžić Selvir, Tufek Amsal i Julardžija Denis.

Program je počeo u petak 13.07.2018.g. sa džuma-namazom, te postavljanjem alema, iza džume namaza, na džamiju. Džumu namaz je predvodio i hutbu kazivao Džafer ef. Gračić, glavni imam MIZ Žepče, koji je govorio na temu: „Kako dalje poslije izgradnje džamije“? Džematlije su pomno pratile i slušale nadahnutu hutbu hatiba, hutbu protkanu lijepim porukama i savjetima.


Poslije džume-namaza podignut je i postavljen alem na džamiju, postavile su ga džematlije sa učenjem tekbira predvođeni džematskim imamom Mirhet ef. Joldićem i gostom Džafer ef. Gračićem.

Tradicionalno uoči otvorenja džamija i mesdžida u našim džematima se prouči mevlud i vaiz održi vaz. U subotu u 19:30 sati imami MIZ Stuttgart i šire i hor džemata Schwäbisch Gmünd, su izveli predivan mevludski program. Posebne emocije kod prisutnih izazvao je dječiji hor. Glavni vaiz je bio bivši muftija Mustafa ef. Klanco imam iz Kamp Lintforta, koji je došao na poziv domaćina. Mustafa ef. je govorio, manirom velikog imamskog iskustva u Njemačkoj, o izazovima sa kojima smo se suočavali i danas se suočavamo kao muslimani, o osobinama i principima koji treba da krase jednog muslimana i muslimanku, istakavši važnost univerzalnog življenja islama, čuvanja duše…….. Podsjetio je da trebamo imati na umu da je u Evropi u 20.stoljeću izvršen Holokaust nad Jevrejima i Genocid nad Bošnjacima.
Tom prilikom su se obratili prisutnima i glavni imam MIZ Stuttgart mr. Enver ef. Pašalić i muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić. Svi su čestitali džematlijama, imamu i predsjedniku džematskog odbora na postignutim uspjesima, te im poželjeli uspješan rad u budućnosti. Poslije programa domaćini I musafiri su ostali do kasno u noć u džamijskom restoranu i u haremu džamije.

U nedjelju 15.07.2018.g. osvanuo je sunčan dan, za džematlije Schwäbisch Gmünda dugo očekivani dan svečanog otvaranja džamije. Već od 10 sati pristizali su Bošnjaci I Bošnjakinje u autima i autobusima iz džemata BW, Bayerna, Švicarske…. Program je počeo u 11:30 sati. Prelijepo uređeni i za ovu priliku pripremljen harem džamije punio se gostima iz cijele Njemačke popraćen ilahijama i kasidama sa nosača zvuka. Izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović, direktora uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH je dočekan špalirom imama, hora i džematlija.
Program je otpočeo, dr. hfz. Benjamin ef. Idriz imam džemata Penzberg, učenjem odlomka iz Kur´ana Časnog. Voditelji programa Hadžalić Elmedin i Mujkić Almira su odmah na početku pozvali prisutne da se El-fatihom i minutom šutnje sjete bosanskih šehida ubijenih u agresiji na Republiku Bosnu I Hercegovinu, članovi hora su u svojim bijelo-zalenim haljinama pustili zelene i bijele balone u znak sjećanja na Genocid u Srebrenici.
Dugogodišnji predsjednik džematskog odbora h. Suljo Zahirović je govorio o historijatu džemata, te načinu kupovine zgrade i izgradnji džamije. Između ostalog je kazao: “….Svaki početak je težak ali smo ustrajali u dobrim djelima. Sada imamo zgradu vrijednu pola miliona eura”, kazao je hadži Suljo, te se zahvalio svima koji su bilo na koji način učestvovali u izgradnji ove džamije.
Poslije predsjednika obratio se imam džemata Mirhet ef, Joldić, koji je kazao i pozvao na značaj i vrijednost očuvanja džemata i džamije i poslije njenog otvorenja. Poručio je: “ Idemo iz male bitke u veliku, teže je izgraditi sebe, nego džamiju”. Obratio se prisutnima i na njemačkom jeziku, te se zahvalio gradskim strukturama na suradnji, kao i evangelističkoj i katoličkoj crkvi, te turskim džematima.
Nastup džematskog-dječijeg hora je fascinirao sve prisutne, prelijepim izvođenjem ilahija.
Dr. Joachim Bläse je prvi načelnik grada koji je posebno oduševio prisutne svojim govorom i kazao kako je ova zajednica, ovaj džemat primjer suradnje i zajedničkog života u jednom gradu kao što je to Schwäbisch Gmünd.
Poslije se obratio Bilal Dincel, porijeklom Turčin, općinski vijećnik u gradskom vijeću, koji je ujedno i veliki prijatelj i vakif ovoga džemata. Kazao je da nema velikih razlika između Turaka i Bošnjaka, osim u jeziku. Podcrtao je da bošnjački džemat može biti primjer mnogima kad je saradnja u pitanju sa drugima, a i izgradnja džamije.
Predstavnica evangelističke crkve Britta Stegmaier, koja se obratila u ime evangelističke i katoličke crkve, je kazala kako se i sunce iznad Gmünda smješi i sija jer se otvara još jedna Božija kuća u ovom gradu. Posebno se zahvalila na bliskoj suradnji ovog džemata i drugih vjerskih zajednica.
Poseban ton svečanosti je dao Obrbürgermeister/gradonačelnik gosp. Richard Arnold, koji je donio zastavu grada Schwäbisch Gmünd i poklonio je na bini ovom vrijednom džematu. U svom govoru je naglasio važnost međusobnog poštivanja, respekta i tolerancije među ljudima. „Svaki čovjek ima mjesta u ovom gradu sa svojom vjerom...“ kazao je između ostalog gradonačelnik .
Izaslanik reisu-l-uleme IZ-e u Bosni i Hercegovini mr. Nusret ef. Abdibegović je uručio Ahdnamu, povelju o ljudskim i vjerskim pravima, koju je u BiH u Kiseljaku mjesto Milodrž predao 1463. Godine Sultan Mehmed Fatih bosanskim franjevcima, a koja garantuje kršćanima i drugima vjersku slobodu za vrijeme turske vladavine.
Potom je nastupio hor Nur iz Münchena izvodeći jednu ilahije.
Slijedilo je obraćanje glavnog imam MIZ BW mr. Envera ef. Pašalića, koji je poselamio prisutne i odaslao poruku na četiri jezika, bosanski, njemački, arapski i turski. Čestitao je domaćinima na velikom uspjehu…
Muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić je kazao da IZBNJ čini sve što je u njenoj mogućnosti kako bi međureligijska saradnja bila još bolja i jača. Čestitao je domaćinima na postignutom uspjehu, te poželio džematu puno sreće, sloge i ljubavi u budućem radu.
Po protokolu o otvaranju džamija na kraju svečanosti se obratio, izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, mr. Nusret ef. Abdibegović direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, koji je poručio: „Svi smo Ademovi i Havini sinovi i kćeri. Ovaj dio Njemačke me podsjeća na našu BiH, zato neka i to bude motivacija svima vama da ne zaboravite svoju domovinu BiH.
„Čuvajte svoj vjerski i nacionalni identitet, te budite dobri učenici u školama, dobri studenti na fakultetima i dobri radnici na radnim mjestima, tako ćete uvjeriti one oko vas da nas islam uči najljepšim i najboljim vrijednostima ovoga i budućeg svijeta“.
Na kraju je dovu proučio Džafer ef. Gračić, a vlasništvom i vakufom IZ ovaj objekat i ovu lijepu džamiju je proglasio izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović.
Ključ od džamijskih vrata, koji je licitiran, Nusret ef. je predao hadži Muhamedu Doksi koji je darovao 10.000 € te mu je pripala čast i radost da otvori ovu džamiju u gradu u kojem je i sam radio preko 40 godina. Uz tekbire se krenulo sa bine prema ulaznim vratima u koja je hadžija Dokso stavio ključ te ga okrenuo, a zatim otvorio ovu džamiju...
Uz suze radosnice koje su se mogle vidjeti na mnogim licima začuo se ezan za podne namaz a poslije podne namaza uslijedio je i svečani ručak za zvanice i goste.
Pošto je u obraćanjima često spominjan sunčan dan i sunce, moglo bi se iz ovoga izvući poruka našeg stanja u Njemačkoj: „Što južnije sve sunčanije i radosnije“.
Molimo Allaha dž.š. da nam svima podari sloge i bereketa i još puno lijepih svečanosti u ovom vrijednom džematu.

 

Povezani članci (po oznakama)