Printaj ovu stranu

Ramazanski poklon džematlijama

Autor: April 23, 2020 0

Islamska zajednica u BiH u izdanju Media centra IZ poklanja džematlijama publikaciju “Ramazan – najdraži gost u našem domu“, koju je priredila redakcija Preporoda.

 

Ovdje možete skinuti besplatan PDF publikacije!

ramazan publikacija ebook qrcode

Skenirajte gornji qrcode mobitelom da skinete ebook izdanje ramazanske publikacije

ramazan brosura 3d

Ovaj ramazan počet ćemo bez punog okrilja džamija, gdje smo navikli tih dana i noći biti dio džematskih namaza, teravija, mukabela, zikrova, mevluda i druženja. Džemata u tom smislu nećemo imati, ali to ne znači da džemata nema. Duh našeg džemata vidjet ćemo, ako Bog da, u spremnosti svih nas da kao džemat i zajednica budemo uz one koji su okrilje i sklonište tražili uz džemat – one iskušane imetkom, bolešću ili nekom drugom dunjalučkom potrebom. Nije ovo vrijeme u kojem trebamo biti fokusirani samo na sebe. Ovo je vrijeme u kojem smo još više pozvani pogledati na one koji trebaju pomoć – jetime, mazlume, one savladane bolešću, starošću ili one savladane dugovima, putnike, nevoljnike i siromahe. Brinuti o njima je dio islama. Ako dozvolimo da strah od teških vremena otvrdne naša srca prema onima koji trebaju pomoć i ne pokažemo dobročinstvo, zar se možemo nadati milosti koju želimo od Dobročinitelja, Milostivog?! Nemojmo dozvoliti da zaboravimo Njegovo obećanje koje je dao u 272. ajetu sure El-Bekare: (...) Šta od dobra podijelite – za sebe podijelili ste. I štagod podijelite neka u ime sticanja Allahove naklonosti bude! I sve što od dobra podijelite vratit će vam se, i nepravda vam učinjena biti neće. Naš spas je u tome da se i u ovakvim vremenima potrudimo u sebi osvijetliti i Bogu pokazati ono najbolje u nama – strpljivost, ustrajnost i dobročinstvo. S obzirom na specifičnu situaciju, u kojoj će džematlije vjerovatno većinu vremena dočekati u svom domu, Islamska zajednica u BiH priredila je poklon džematlijama koje će na terenu distribuirati medžlisi i imami. Riječ je o knjizi koja će biti dodatak njihovoj kućnoj biblioteci i jedna od onih kojoj će se vraćati u duhovnom putovanju koje nude ramazanski dani.
Izdavač knjige je Media centar Islamske zajednice, a priređivač redakcija Preporoda, koja je za ovu priliku priredila radove naših istaknutih alima i imama, a u njoj će čitaoci moći pronaći i izbor iz dova, zikrova te edukativni sadržaj za lično usavršavanje.
Uz dovu Allahu, dž.š. da nam ramazan učini rahmetom (milošću), magfiretom (oprostom) i selametom (sâmim spasom) – želimo vam mubarek nastupajući ramazan!

Povezani članci (po oznakama)