Printaj ovu stranu

Bajram u Trebinju

Autor: Juni 16, 2018 0

Bajram namazu je prisustvovalo 150 Bošnjaka iz ovog grada, raseljenih Trebinjaca koji su željeli ovaj mubarek dan provesti u svom rodnom gradu. Namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Podsjetivši kako je ramazan bio prilika za duhovno jačanje svakog pojedinca on je kazao kako se naučene vrijednosti tokom ovog mjeseca trebaju i dalje njegovati da bi ljudski životi u posvemašnoj atmosferi nemira, straha, smutnje, nepovjerenja i zaokupljenosti beznačajnim stvarima, bili ispunjeni vrijednostima mira i spokoja, predanog i poštenog rada, reda, istrajavanja i darivanja, te međusobne podrške i ohrabrivanja.

- Prijeko su nam potrebne i misli i riječi, a nadasve djela kojima se vjera živi i potvrđuje - istaknuo je muftija Dedović.

Protumačio je ajete Kur’ana Časnog o značaju pravde i pravičnosti, sloge i zajedništva razumijevanja i ljubavi, poštovanja i uvažavanja.

- Činili smo u mubarek ramazanu ono što nam je pomagalo da budemo bolji, da ojačamo i rasteretimo naše duše, i da se povežemo jedni s drugima. Allah dž.š. nas je pozvao da vjerujemo i činimo dobro, sebi i drugima, i da pobijedimo zlo u sebi i da ga se klonimo - rekao je u bajramskoj hutbi Dedović.

U nastavku svog govora upozorio je vjernike da čuvaju lično i kolektivno dostojanstvo i da budu spremni ponijeti sva iskušenja koja ih zadese, jer ona, zapravo, čeliče ljudski karakter i odlučnost.

- Bez obzira s kakvim se izazovima budemo suočavali u budućnosti, imajmo na umu da su snaga i budućnost našeg naroda sadržani u postojanju moralnih vrlina. Naša je snaga u dobroti i strpljivosti, jer to je ono u što se čovjek može pouzdati i po čemu će ga pamtiti i nakon što ode s ovoga svijeta - kazao je Dedović.

Pojašnjavajući otvorenost islama kao religije za druge vjerske svjetonazore i različite ideološke orijentacije muftija je istakao činjenicu da se islamsko učenje prije svega temelji na ljubavi, čovjeka prema Bogu, čovjeka prema čovjeku, brata prema bratu, prijatelja prema prijatelju…

- Dobrota je jača od zla. Ljubav nadjačava mržnju. Saosjećanje i pažnja su bolji od nemara i nebrige. Otvorenost prema svijetu i životu obogaćuje i usrećuje, dok uskogrudnost vodi u isključivost, pasivnost i povlačenje u sebe - rekao je Dedović.

Kao na prioritete kojim bi se vjernici trebali u budućnosti rukovoditi izdvojio je posvećenost sebi, svojim obavezama i dužnostima te da se od sjećanja, od prošlosti, od stare slave i truda predaka ma kako na njih bili ponosni, ne može živjeti.

- Traženje krivice u drugima i bavljenje onim što niti je u obavezi, a niti u potrebi jednog čovjeka, samo mu oduzima energiju i snagu koju je bilo korisnije usmjeriti u vlastitu nadogradnju i poboljšanje samog sebe, svoje porodice i svoga okruženja - upozorio je Dedović.

Objašnjavajući razloge zašto je centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za Mostarsko muftijstvo održana u Trebinju rekao je da je to emanet vjere svih muslimani iz ovog kraja preuzet od svojih predaka.

- Tu smo, zato što moramo biti jedni s drugima, jedni za druge, i što smo mi najpreči jedni drugima. Tu smo zato što moramo oživljavati ove naše prostore i unositi u njih duhovnost i život u cjelini, jer to neće niko raditi umjesto nas, mi imamo poslanje za to i valja nam ga ispuniti“, dodao je. Na kraju je pozvao sve Bošnjake Trebinja da svojim prijedlozima, aktivizmom i učešćem u radu Islamske zajednice podrže trebinjske imame.

Pred klanjanje Bajram namaza muftija Dedović je u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića promovirao novoimenovanog glavnog imama Medžlisa IZ-e Trebinje Sadik ef. Fazlagića u titulu hafiza Kur’ana časnog.

Inače, Sadik ef. Fazlagić je cijeli Kur’an napamet pred komisijom Rijaseta za polaganje hifza proučio 30. aprila ove godine.

Povezani članci (po oznakama)