Printaj ovu stranu

Obilježavanje Dana šehida u Mostaru

Autor: Juni 16, 2018 0

Dan šehida: Zemlja, dostojanstvo, nacionalno ime, jezik i naša duhovnost se ne mogu dijeliti.

Dana šehida danas je obilježen posjetom šehidskim mezarijma i u Mostaru. Centralni program tim povodom održan je na Mostarskim šehitlucima, gdje se okupilo nekoliko stotina članova porodica šehida, vjernika i predstavnika javnog i društvenog života u Mostaru.

Kratkim govorima o ulozi i značaju žrtve šehida za slobodu bošnjačkog naroda i opstojnost države Bosne i Hercegovine prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Ef. Maksumić je podsjetio da se drugi dan ramazanskog bajrama obilježava kao dan šehida kako bi se oživjelo sjećanje na djelo najplemenitijih sinova naše domovine. „Mi iz ovoga dana uzima pouku i po ugledu na njih i sami bivamo spremniji na žrtvu, jer njihova žrtva je zaista golema“, kazao je Maksumić. 

Muftija Dedović govoreći o obilježavanju Dana šehida je kazao da je ovaj dan – dan podsjećanja na važnu historijsku lekciju koja opominje i objedinjuje zajednicu Bošnjaka u njihovim općim vrijednostima.

„Postoje stvari koje nadilaze ono što je prosječno, što je profano. Postoje stvari koje nemaju cijenu. Sloboda nema cijenu! Dostojanstvo nema cijenu. Borba za očuvanje bošnjačkog dostojanstva u ovome gradu, u ovoj regiji, u ovoj državi nema cijenu."

"U onom vremenu cijena slobode i dostojanstva skupo je plaćena. Danas u ovom vremenu, samo na drugačije načine vodi se ta ista borba. Svi trebaju biti svjesni šta je uradila ova generacija koje se danas sjećamo i kojoj učimo dove, i zato niko nema pravo da izda naše opću zajedničke interese koji nas okupljaju i objedinjuje. Bilo bi to sramno i porazno prema budućnosti, prema ovoj zemlji i prema naraštajima koji će se roditi i koji trebaju ovu zemlju naslijediti. Postoje stvari oko kojih bi trebali biti okupljeni bez obzira na sve političke i druge razlike.

Treba znati da postoje stvari koje se ne mogu dijeliti, to su ideja zemlje, dostojnastva, ideja nacionalnog imena, jezika, kulture i ideja duhovnosti stvari su oko kojih nema spora“, poručio je muftija. Na kraju programa mostarski imami su poklonili hatma dovu svih šehidima, a brojne delegacije iz javnog života i udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata su proučili fatihu i položile svijeće na spomen ploči.

Povezani članci (po oznakama)