Printaj ovu stranu

Švicarska: Ramazan kao inspiracija za činjenje dobra

Autor: Mensud Alićušić Juni 17, 2018 0

Govoriti o Ramazanu i njegovim blagodatima je uvijek i iznova izazov za sebe. Jednostavno, odabrani mjesec sam po sebi probudi u ljudima neke skrivene, ljudske vrijednosti i vrline, oplemeni duh i ukaže da je čovjek ipak plemenito biće, spremno na činjenje dobrih djela.

Tako je i ovog Ramazana u Švicarskoj po svim džematima bilo veoma živo. Osim svih  redovnih aktivnosti, koje su uobičajene za ramazanske aktivnosti, tri segmenta djelovanja zaslužuju da se dodatno pomenu.

NVO „Glas za Bosnu“ :  „Čuvajmo Domovinu, izborimo se izborima”

Shvatajući važnost i utjecaj politike na sva društvena kretanja, a svjesni potencijala bh dijaspore, grupa entuzijasta je BKC Kula u Küsnacht am Rigi osnovala nevladinu organizaciju  „Glas za Bosnu“ sa ciljem animiranja i motivacije birača za izbore u BiH.

I upravo ramazan je bio prilika da se njihove aktivnosti pretoče u djelo. Osmišljen je  plan djelovanja po centrima,  jednim afirmativnim tekstom se obratilo  svim džematima u Švicarskoj, što je itekako pozitivno primljeno.U tekstu su navedene instrukcije kako postupati, a vikendom se direktno radilo na terenu. Pružana je pomoć na popunjavanju obrazaca, kopirani su dokumenti i proslijeđivani u CIK. Za Bajram je odšampano pet hiljada flayera na kojima je poslata jasna poruka i ukazano na ozbiljnost političkog trenutka u kojem se nalazi naša domovina.

I predbajramsko obraćanje Sakib ef. Halilovića u Cirihu je djelom bilo podređeno važnosti participacije na  izborima.

Uz sportski moto „Ko ne glasa mrzi Bosnu“, nastojalo se zaintrigirati biračko tijelo i ukazati na važnost registracije birača. Kao politički neutralna, niti jednim gestom nije sugerisano za koga glasati, nego je samo ukazivano na bitnost registracije i aktivnog biračkog prava.

Flayeri su distribuirani po svim džematima diljem Švicarske, tako da je ogroman broj bh građana bio upoznat sa oktobarskim izborima. I kako reče Nihad Hrustić, koordinator aktivnosti „Cilj je upoznati građane na ozbiljnošću situacije u kojoj se  nalazi naša Domovina, probuditi  savjest o bitnosti svakog pojedinca ,te ukazati da se itekako može utjecati na tokove formiranja vlasti u državi. Smatram da će ovo biti pokazati političku zrelost, nas kao naroda.“

NVO „ Prosvjetitelj-Muallim CH“

Već treću godinu zaredom aktivisti „Prosvjetitelja CH“ provode akciju „Donatorskih iftara za demobilisane borce“. Kao i prethodnih i ove godine je odziv bio izuzetan dobar i može sa sigurnošću konstratovati da je nadmašio sva očekivanja. Iftari su organizovani u petnaest džemata diljem Švicarske, a kako reče predsjednik Senad Džihanović, skoro 40.000 franaka je prikupljeno za zapošljavanje demobilisanih boraca. Do sada,za ove tri godine prikupljeno je preko sto hiljada franakai finansirano  tridesetak  projekata u svim djelovima BiH, što znači minimalno toliko familija je zbrinuto. O realizovanim aktivnostima su prisutni upoznati putem video projekcije, tako da se na transparentan način moglo vidjeti , gdje i za koje svrhe su otrošena sredstva. Pored toga i ovog ramazana je upućena značajna medicinska oprema bolnici u Zenici. Ovdje treba istaknuti ogromnan trud i zaslugu Prosvjetiteljeve Sekcije žena, koje su pripremale iftare  u namjeri da se što više sredstava prikupi za postavljeni cilj.

Isto tako, oni su se aktivno uključili u kampanju registracije birača za oktobarske izbore. Domicilna organizacija iz Srebrenice  je izradila veoma afirmativan spot , vezan za izbore , koji je proslijeđen bh dijaspori i  zasigurno  će itakako utjecati na  povećan  interes za registraciju i izlazak  na izbore.

Omladinski krug

Iako su gore pomenute dvije aktivnosti od velikog značaja , ipak , gledajući na duže staze , možda je važnije to što se naša mladost sve više i bolje organizira , posebno tokom Ramazana. Omladina rođena u Švicarskoj se najprija povezala između džemata,da bi se slijedom toga uspostavila saradnja i sa svojim vršnjacima u susjednoj Austriji. Međusobne posjete, zajednički iftari, druženja i uspostavljanje komunikacije, lobiranje i razmjena iskustava su zasigurno jak temelj za svjetliju budućnost navih generacija.

Velika zasluga za poboljšan rad sa omladinom pripada ovogodšnjem softi imamu u džematu Cirih Hasanu ef. Hasiću, koji je

najviše radio sa omladinom.  Nastaviti sa ovakvim aktivnostima ostaje imperativ, jer bez mladih nema budućnosti.

Naredne aktivnosti – obilježavanje 11.jula

Sjećanje i obilježavanje 11. jula, Dana genocida u Srebrenici se već duži niz godina obilježava na različite načine i forme u Švicarskoj. Dugi niz godina etablirao se tradicionalni „Marš mira », koga organizira džemat Neuchatel( Nojšatel), koji će se ove godine održati 1. jula .Organizatori uz novu maršutu i uz sudejstvo NVO „Glas za Bosnu“ i „Prosvjetitelj CH“, te uvaženog gosta iz BiH i osnivača Prosvjetitelja Mehdina Jakupovića očekuju veliki odziv naših građana .

Također, po prvi put , 11. jula na Dan genocida u Srebrenici, u Cirihu  će se održati  umjetnička postavka „Što te nema“. Manifestacija koja je začeta u Americi i koja je imala postavke u više gradova širom planete, sada se po prvi put održava u Švicarskoj. Umjetnici različitih profila uz pomoć velikog broja volontera pripremaju cjelodnevni performans na centralnom trgu „Helvetiaplatz“ u centru švicarske metropole.

Dragi Bosanci i Hercegovci dođite i sudjelujte u ovom projektu,donesite sa sobom fildžane, učestvujte u kreaciji strategije kulture pamćenja na genocid i agresiju na svoju zemlju.

Povezani članci (po oznakama)