digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis Maglaj obezbijedio pomoć u vrijednosti preko dva miliona KM

Autor: Preporod Januar 26, 2015 0

Iako na području Medžlisa ostaje još mnogo posla nakon poplava i klizišta, projekti obnove i pomoći pokazuju napredak / Angažmanom Muftijstva zeničkog, Medžlisa Maglaj i brojnih udruženja i organizacija određenim porodicama je olakšan oporavak nakon katastrofe u maju

 U nedjelju 4. januara 2015. godine, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, u pratnji muftije zeničkog Ejub-ef. Dautovića, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Maglaj, gdje je prisustvovao mevludskoj svečanosti povodom obilježavanja 12. rebiu-l-evvela i uspješnog završetka radova na sanaciji štete na gradskoj ''Vali Recep Yazicioglu'' džamiji, čija je obnova, donacijom Republike Turske putem Ureda za vjerske poslove, iznosila 171.000KM.  Svečanosti su prisustvovali i izaslanik ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Murat Bilgic i savjetnik za vjerske poslove u Ambasadi Republike Turske hfz. Hasan Atli, glavni imam MIZ Maglaj Izudin ef. Kruško, načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić, predsjednik IO MIZ Maglaj mr. Mirsad Hasanić, imami Medžlisa IZ Maglaj, te brojne džematlije ovoga Medžlisa.

Na ovoj svečanosti javno su predočeni i rezultati rada Koordinacionog odbora za pomoć i sanciju štete od poplave Medžlisa Maglaj. Ovom prilikom uručena su i priznanja za sve one koji su svojim radom doprinijeli sanaciji i obnovi Maglaja nakon poplava: muftija Ejub-ef. Dautović, glavni imam Izudin-ef. Kruško, predsjednik Mirsad Hasanić, imam Nevres-ef. Hodžić i mnogi drugi.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom kazao da su “poplave možda nanijele veću materijalnu štetu nego agresija, ali materijalna šteta se može nadoknaditi. Hvala Bogu da nije bilo žrtava. Maglajlije želim ohrabriti da budu zajedno, da budu jedni drugima od pomoći i da se oslanjaju jedni na druge”.

Pomoć u periodu od 16. maja do 31. avgusta

Na osnovu Plana rada u vanrednim situacijama i Upustva Rijaseta IZ u BiH, Koordinacioni odbor na polju zbrinjavanja i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu nakon strašne elementarne nepogode uzrokovane katastrofalnim poplavama i klizištima, koje su pogodile sredinom mjeseca maja, tekuće godine Maglaj i okolne džemate, odnosno naseljena mjesta realizirao je pomoć u vrijednosti od 2.206.015,99KM. Nekada je u pitanju bio građevinski materijal, aparati za isušivanje vlage, kućanski aparati,  hrana i slično, dok su često to bile i novčane donacije kako bi se izgradile i obnovile kuće i javne ustanove.

 “Pomoć u periodu od 16. maja do 31. avgusta obezbijeđeno je 1.698.768,03KM, a u periodu od 1. septembra do  20. decembra 2014. godine obezbijeđeno je 507.247,96KM. Timski rad u vanrednim okolnostima u skladu Upustava Rijaseta IZ-ce u BiH i Ureda muftije zeničkog, te odgovorna saradnja sa imamima, vjeroučiteljima, članovima Izvršnog odbora, džematskih odbora, članova Skupštine, putem Koordinacionog odbora za pomoć ostvario je ovako impozantne rezultate djelovanja i pomoći ugroženom stanovništvu u kriznim situacijama. Medžlis Maglaj će i ubuduće sistemski i organizirano biti na usluzi Islamskoj zajednici, svim džema'atlijama i građanima kada se zato ukaže potreba”, kazao je glavni imam MIZ Maglaj Izudin Kruško.

Pažnja!Cijeli tekst u printanom izdanju, 15. januar 2015.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine