Printaj ovu stranu

Žepče: Dodjeljene stipendije nadarenim učenicima i upriličen tradiconalni mevlud

Autor: Novembar 23, 2018 0

Povodom obilježavanja 12. rebiul-evvela 

ŽEPČE 20. NOVEMBAR, Povodu obilježavanja 12.rebiul-evvela, Medžlis islamske zajednice Žepče izvršio je (20.11) dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima za školsku 2018./2019.godinu. Na raspisani konkurs Medžlisa Islamske zajednice Žepče za stipendiranje nadarenih učenika lošijeg imovnog stanja pristigla su 62 zahtjeva. Konkursna komisija od pristiglih zahtjeva odbrila je 52 stipendije, dodjelivši 12 studenatskih i 40 srednjoškolskih stipendija. Godišnja studentska stipendija iznosi 800 KM a srednjoškolska 300 KM.Stipendije će biti isplaćivane u tri rate, a prva rata isplaćena je već danas. Posebna stipendija „ Abdulvehab Ilhamija „ koja se dodjeljuje studentu s najboljim prosjekom ocjena, ove godine nije dodjeljena jer kako kažu u žepačkom MIZ nije bilo studenata sa odgovarajućim prosjekom.

Fond za stipendiranje nadarenih učenika lošijeg imovnog stanja, MIZ Žepče utemeljio je prije devetnaest godina s ciljem pomoć pri školovanju nadarenih i socijalno ugroženih učenika i studenata. Od osnivanja fonda stipendirano je ukupno 583 učenika i studenata, za što je izdvojeno 310.123 KM. Sredstva u Fond prikupljaju se najvećim dijelom iz sergija koje se organizuju svakog prvog petka u mjesecu, tako da svaki džematlija ima mogućnost da sudjeluje u stipendiranju učenika. Također, Fondu se određenim novčanim sredstvima odazovu i pojedinci ili ustanove.

Medžlis IZ-e Žepče stipendira učenike i studente, koji zadovoljavaju kriterije,tokom cijelog školovanja, tako da je njih oko 45% stipendirano i u srednjoj školi ili na fakultetu.Stipendije  se  dodjeljuju  po  Pravilniku  medžlisa,  za  stipendiranje  učenika srednjih škola i studenata, koji reguliše prava i obaveze stipendista. Prve godine, kada je osnovan fond, 1999/2000. školske godine stipendirano je sedam učenika i isto toliko studenata.

Posebna stipendija „Abdulvehab Ilhamija„ koja se dodjeljuje studentu s najboljim prosjekom ocjena, ove godine nije dodjeljena jer kako kažu u žepačkom MIZ nije bilo studenata sa odgovarajućim prosjekom.

Dodjela stipendija upriličena je u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču u prisustvu glavnog imama MIZ Žepče prof. Džafera ef. Gračića, predsjednika MIZ Žepče Armina Beće i sekretara MIZ Žepče Amire Mehmedović.

U povodu 12.rebiul-evvela, isti dan u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču  upriličen je i mevlud „Tebi, o Allahov poslaniče... koji već 127 godina,u znak sjećanja na dan rođenja, poslanika Muhammeda a.s. nakon podne-namaza, priređuje porodica Maglić.Mevludski program izveli su učenici medrese “Osman ef. Redžović” iz Visokog, dok je prigodno predavanje održao direktor Visočke medrese, prof. Dženan ef. Handžić.

 R.Agić

Povezani članci (po oznakama)