Printaj ovu stranu

Uručena priznanja Ramizu Jelovcu

Autor: H. Eminović Decembar 21, 2018 0

Muftija mostarski Salem ef. Dedović uručio priznanja dugogodišnjem predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Mostar Ramizu Jelovcu


Članovi Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Mostar u mandatnom periodu 2014-2018. godinu sinoć su u Studentskom hotelu održali posljednju sjednici u ovom sazivu. Sjednici, na kojoj je razmatrano niz važnih tačaka iz domena rada i poslovanja Medžlisa Mostar, prisustvovao je u mostarkski muftija mr. Salem ef. Dedović. Muftija Dedović se u kratkom obraćanju zahvalio članovima Izvršnog odbora na predanom radu, posvećenosti, ostvarenim rezultatima i brizi koju su iskazivali u radu Islamske zajednice i svih njegovih džemata tokom proteklog mandatnog perioda.
U rezimeu rada Medžlisa IZ-e Mostar muftija se osvrnu na period od 2003-2018.god u kojem je odgovornu funkciju predsjendika Izvršnog odbora obavljao Ramiz Jelovac. Rad Medžlisa na čelu sa njegovim predsjednikom u tome periodu, istakao je muftija, sistemski je građen, poboljšavan i unapređivan o čemu govore vidljivi pokazatelji – odnosno djela, koja su tu pred nama i koja ostaju kao trajni zalog za ovu i Onostranu budućnost.
„Stabilizacija poslovanja, stalni rast budžeta, redovno izmirivanje obaveza prema uposlenima, stalno povećanje ukupnog broja uposlenika, obnova i stavljanje u funkciju starih vakufskih nekretnina i objekata, izgradnja potpuno novih vakufskih zdanja, stavljanje u važnu prihodovnu funkciju turističkih potencijala Medžlisa, kako onih u Mostaru, tako i onoga u Blagaju, uz uvođenje i stalno poboljšavanje kvalitetnog sistema praćenja i nadzora, najbolji su primjeri i pokazatelji onoga šta se postiglo i razvijalo svih tih godina“, ocijenio je muftija Dedović.
Ti iskoraci i ostvareni dometi, prokomentirao je, zasigurno na nivou cijele Islamske zajednice vrijedni su pažnje, ali, nažalost, nedovoljno su afirmisani. No ipak, nastavio je, na kraju su prepoznati i priznati dodjelom Plakete za najvećeg vakifa Medžlisu Islamske zajednice Mostar za 2017. „I to je jedinstven primjer da se ova plaketa dodjeljuje pravnom subjektu, a ne fizičkom licu“, akcentirao je muftija.
Napomenuo je da su rezultati rada Medžlisa IZ-e Mostar i novi pristup vakufskoj imovini, njenom povratu, obnovi i stavljanju u prihodovnu funkciju od ratnog, pa preko poratnog i sadašnjeg vremena, dobili su svoju naučnu, stručnu i pisanu valorizaciju i obradu u muftijniom magistarskom radu o mostarskim vakufima čije se objavljivanje u izdanju Vakufske direkcije očekuje narednog proljeća.
„Nanovo su pokrenuti i kvalitetno razvijani sasvim novi kreativni vjersko-duhovni, odgojno-obrazovni i kulturni projekti od kojih izdvajamo samo neke; Dječiji vrtić Zemzem, Studentski hotel Mostar, Centar za učenje Kur'ana, mektebska olimpijada, akademija, kampove za mujezine, brojni naučni skupovi, okrugli stolovi, tribine, stručna i opće otvorena predavanja za sve dobne populacije naših džematlija, te bogata izdavačka djelatnost s redovnim godišnjim publikacijama i naslovima koji su samostalno ili sa suizdavačima publikovani a koji afirmišu domaće autore i značajne teme iz bogate duhovne i kulturne historije ovoga grada, a i šire“, govoreći o rezultatima rada Medžlisa IZ-e Mostar naveo je muftija, zaključivši da je godinama Islamska zajednica u Mostaru bila glavni nosilac ne samo onog što joj je primarno, a to je duhovno-prosvjetni rad, već je davala golemi doprinos na kulturnom, javnom i opće društvenom polju djelovanja bošnjačkog naroda.
„Ona je bila svojevrsni supstitut na brojnim planovima gdje nije moglo biti drukčije, ili gdje se nije javljao nužan bošnjački odgovor, projekat, stav ili glas. Osmisliti i kreirati islamsko misijsko djelovanje u Gradu koji se godinama pokušava kreirati po mjeri jednih i u kojemu se ne nahodi mjesto za druge, a koji nosi brojne i teške ožiljke rata i poratnih turbulentnih događanja na javnoj i društveno –političkoj sceni uz volju i potrebu da se uspostavi nužan međuvjerski susret i dijalog, bio je zasigurno pravi izazov za rukovodno odgovorne ljude, prije svega predsjednike i glavne imame, a i sve uposlenike uključene u rad Islamske zajednice“, rekao je.
Muftija je ukazao i na otežavajuće faktore i okolnosti s kojima su se u ovom razdoblju suočavali kao što su pokušaji unošenja unutrašnjih sukoba, što je vodilo podrivanju sistema, polariziranju i podjelama unutar Zajednice. „Upravo je Ramiz Jelovac od preuzimanja dužnosti predsjednika IO-a radio na tome da se od dvije zajednice u ovome gradu, gradi jedna i jedinstvena, uložio je puno volje, truda i ispoljio islamsku svijest i odgovornost na tom planu“, kazao je muftija Dedović. Govoreći o osobenostima dugogodišnjeg predsjednika IO Ramiza Jelovca muftija je istakao njegovu opredljenost za sistemski rad, poštivanje odluka i propisanih procedura, vođenje brige o sredstvima Islamske zajednice i njihovom namjenskom trošenje, suzbijanje paralelizama u radu Islamske zajednice, beskompromisnu spremnost zaštite interesa vakufske imovine i njenog uvećavanja i oplođavanja te istrajnost na jačanju Islamske zajednice i njenog materijalnog položaja.
„Nažalost, nekima je zasmetalo to što je bio u svakom trenutku spreman iznijeti vlastiti kritički stav i sud i što je bio beskompromisan u odbrani sistema od svih ličnih, onih otvorenih, a i onih i skrivenih interesnih koncepata kojima je bio cilj podrivanje i rastakanje unutrašnje kohezije i sistema rada“, kazao je muftija Dedović.

Kao ilustrativan pokazatelj uspješpog rada i rukovođenja poslovima predsjednika Jelovca muftija je naveo projekat Studentskog hotela Mostar za koji je kazao da je možda upravo on paradigma tog trnovitog, ali hrabrog, možda i avanturističkog puta na polju revitalizacije vakufske imovine.
„Znam pouzdano i svjedočim, da ovog zdanja ne bi bilo da nije bilo odlučnosti i posvećenosti do kraja predsjednika Jelovca u svim etapama izgradnje i stavljanja u funkciju ovoga objekta“, naglasio je on.
Za razvojne projekte Medžlisa koji su u toku, poput izgradnje rehabilitacionog Doma za stare u Podveležju rekao je da se oni trebaju privesti kraju, te da se treba nastaviti s traženjem puta i načina da se izgrade neobnovljene džamije u starogradskoj jezgri i stave u funkciju, kao i da se proces povrata Sultan Selimova mesdžida u posjed Medžlisa dovede do kraja.
U porukama upućenim novom sazivu Izvršnog odbora i ljudima koji će učestvovati u planiranju i rukovođenju Medžlisom IZ-e Mostar muftija je rekao da trebaju imati veliki sabur, čvrstu i nesalomljivu volja, spremnost na kosultacije i savjete s drugim odgovornim i nadležnim nivoima, kako bi se došlo do najboljih rješenja, da trebaju raditi na jačanju stručnog kapaciteta svih uposlenika te da ni u kom slučaju ne smiju dopusti propusnost sistema i njegovo rastakanje. „Cijenim da svi, i civilni i vjerski kadrovi, od portira i domara, preko imama i administracije, u svako doba dana i noći moraju biti svjesni i odgovornosti koju imaju, a bogme i privilegija koje su im na raspolaganju“ poručio je. Na kraju svog obraćanja muftija Dedović je u svoje lično ime i u ime Muftijstva mostarskog predsjedniku Jelovcu uručio posebna priznanja i poklone.