Printaj ovu stranu

Prijedor: Krst sa četiri slova S na vakufskim objektima

Autor: Mart 06, 2019 0

Medžlis IZ Prijedor, kojeg potpisuje predsjednik Medžlisa Edhem Delić, izdao je saopćenje u vezi s oskrnavljenjem vakufskih objekata u Prijedoru.

U utorak, 5. marta, osvanuli su uvrijedljivi natpisi s nacističkim porukama (četiri es) na ulazu u harem Čaršijske džamije u Prijedoru i na garaži čaršijske džamije. U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu toleranciji i sprječavanju djela nastalih iz mržnje, još uvijek ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom. 

Medžlis Islamske zajednice Prijedor oštro osuđuje ovakve vandalske radnje sa izlijevom mržnje prema islamu i Bošnjacima u Prijedoru, te poziva sve vladine i ne vladine organizacije, predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života da osude ovaj čin i doprinesu njegovom spriječavanju u budućnosti.

Tražimo od nadležnih organa da sprovedu istragu o počiniocu/počiniocima i adekvantno ih kazne, s ciljem sprječavanja ovakvih radnjih u buduće.

Ponadali smo se da su mrzitelji uzeli pouku iz slučaja razbijanja prozora na Čaršijskoj džamiji u septembru 2014 .god., nažalost kako vidimo još je puno onih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su Bošnjaci, muslimani, u Prijedoru svoji na svom i da su se uspjeli vratiti i obnoviti svoje džamije i kuće.

Takvima poručujemo da nas ne mogu zastrašiti i da ćemo i dalje širiti optimizam i slobodno izražavati svoju vjeru, kulturu i tradiciju. 

Povezani članci (po oznakama)