Printaj ovu stranu

Tešanj dobiva medresu

Autor: April 01, 2019 0
Nastava će se odvijati u Šarenom mektebu Nastava će se odvijati u Šarenom mektebu

Vidljivo je da Medžlis Tešanj kontinuirano, iz godine u godinu, niže rekordne mjerljive rezultate u svom radu, te će i 2018. godina ostati upamćena po tim rekordima

Ovogodišnji vjerskoprosvjetni i finansijski izvještaji Medžlisa Tešanj za 2018. godinu ukazuju na nekoliko rekorda. Kroz 5.123 protokolisana dokumenta moguće je steći uvid u čak 253 vakufname za uvakufljenih 1.099.688,00 KM i 18 zemljišnih parcela; 501.000 KM prikupljenog zekata i sadekatu-l-fitra; 748.497,50 KM prikupljene članarine; 529 uplata kurbana za medrese; 445.248,40 KM za socijalno-humanitarne akcije te imena 64 osobe koje su obavile hadž u prošloj godini. Tu su naročito optimistične brojke poput 45 djece u „Revdi“,skoro otvorenom obdaništu Medžlisa, te 225 obavljenih šerijatskih vjenčanja. 

00Cijeli tekst

Povjerenje džematlija i transparentnost

Prema riječima predsjednika Medžlisa Zehrudina Kruške iznos preko milion maraka jesu zapravo sredstva koje su džematlije donirale i utrošile u projekte koji su završeni u proteklom periodu, poput džamija i drugih objekata. Ovo je rekord koji ne mora biti ponovljen, ali je svakako vrijedan pažnje. “Ti završeni projekti su zahtijevali i izdavanje većeg broja vakufnama. Međutim, ovo je, u suštini, i po prvi put da smo u izvještaju pokušali da ovako sublimiramo sve podatke o vakufima. Osnovne infrastrukturne projekte smo završili, što podrazumijeva i vakufske kuće u džematima. Projekti koji su u toku jeste rekonstrukcija Čaršijske ili Ferhad-begove džamije s munarom, koja je uslijed nevremena srušena, te poznatog restorana 'Kahva'. Restoran će biti prema našim planovima završen do početka ramazana, dok rekonstrukcija munare i restauracija džamije ide svojom dinamikom u skladu s projektnom dokumentacijom koju vodi Vakufska direkcija, jer džamija je nacionalni spomenik BiH“, kazao je predsjednik Kruško, koji je istakao transparentnost rada Medžlisa na svakom nivou.

“Ovo je rezultat rada i povjerenja koje džematlije imaju u instituciju. Krajnje smo transparentni i dajemo povratnu informaciju džematlijama gdje su sredstva utrošena. Ljudi ovdje vjeruju Medžlisu i Islamskoj zajednici i preko nje daju svoj doprinos razvoju njenih institucija i vjerskog života“, istakao je Kruško, koji se zahvalio džematlijama koji su mu po treći put ukazali povjerenje kao predsjedniku Medžlisa. Inače, ovaj prikaz sredstava koja Medžlis implementira u toku godine dostupan je džematlijama putem tromjesečnog Biltena Medžlisa Tešanj. 

Uposlenici Medžlisa Tešanj su na svakodnevnom raspolaganju džematlijama, što uključuje i rad nedjeljom. Glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić je istakao važnost ovakve radne etike i s obzirom da mnoge džematlije nisu u prilici tokom radnih dana obaviti sve svoje poslove vezane za Medžlis: “Vrata bilo kojeg Medžlisa moraju stalno biti otvorena.“ 

Medresa uz 110 godina IZ u Tešnju 

Medžlis planira ove godine obilježiti 110 godina institucionalnog djelovanja Islamske zajednice na području Tešnja. Ovo će Medžlis iskoristiti i kao priliku da u ovoj godini postavi kamen-temeljac za internat tešanjske medrese o kojoj odavno Tešnjaci govore, a koja bi mogla početi s radom već iduće godine. Riječ je o revitalizaciji nekadašnje Ferhad-begove medrese koja je djelovala u Tešnju do poslije Drugog svjetskog rata.

“O ovoj ideji je ranije raspravljano i na sjednicama Rijaseta tako da se nadam da ćemo biti generacija koja će probuditi utihnuto zvono Gazi Ferhad-begove medrese. Mi imamo sve uvjete za izvođenje nastave u sadašnjoj zgradi Šarenog mekteba, u kojem su učionice moderno opremljene. Internat, koji želimo graditi, služit će i za vannastavne aktivnosti, a bit će smješten izvan čaršije. Ovime želimo da učenici prolaze i kreću se kroz grad čime bi ova čaršija dobila posebnu draž. U kontekstu današnje društveno-političke situacije smatramo da ova medresa može imati važnu ulogu za Bošnjake u manjem entitetu. Tešanj je na granici manjeg entiteta i kada se uzme u obzir blizina Dervente, Prnjavora, Kotor-Varoši, Teslića, Doboja itd. djeca koja bi boravila ovdje češće bi odlazila preko vikenda u svoja mjesta, odnosno obližnje gradove, nego što bi to bila u mogućnosti raditi iz većih centara. Na ovaj način zadržavamo i vežemo mlade za njihova rodna mjesta“, kazao je glavni imam Omerbašić, koji je istakao da godinama oko 25 učenika samo iz Tešnja završava neku od bh. medresa.

Medžlis učestvuje u izradi projekta za zaustavljanje odlaska mladih i sposobnih kadrova iz BiH, a briga o mladima ogleda se i u svestranom pristupu u radu s njima, tako da su mladi usmjereni na podizanje svijesti o ekologiji, na promociju univerzalnih vrijednosti kroz distribuciju edukativnog materijala, na učešće u takmičenju u hifzu za koje su određene vrijedne nagrade, poput odlaska na hadž, umru, novčanih nagrada itd. Također, važan segment u skorašnjem radu Medžlisa jeste i vrtić Revda, koji se nalazi u blizini Plave džamije – Kutahije, gdje će se graditi internat buduće medrese. Riječ je o vrtiću koji je otvoren 2016. godine, a već je, prema navodima kantonalnih službi, primjer kako organizirati i voditi predškolsku ustanovu.

zgrada

Internat se planira graditi kod Kutahije džamije

 

 

 

Povezani članci (po oznakama)