Printaj ovu stranu

Živinice: Završni mektebski ispit u džematu Oskova

Autor: Pripremio : Nihad Kovačević TV Živinice April 24, 2019 0

U subotu 20.04.2019.godine je održan završni mektebski ispit u Džematu Oskova. Ispitu je pristupilo oko stotinu polaznika mektebske pouke. Ovoj svečanosti prisustvovao je i veliki broj džematlija ovog džemata kao i sa područja cijelog Medžlisa Islamske zajednice Živinice.

Polaznici mektebske pouke pokazali su zavidan nivo znanja, pred komisijom koju su činili Ferid ef. Fejzić imam džemata Oskova, Vehbija ef. Mujezinović imam džemata Rudar i Aldin ef. Starčević imam džemata Gornje Živinice.

Ferid ef. Fejzić je ovom prilikom pohvalio marljiv rad polaznika mektebske pouke koji su to potvrdili pokazanim znanjem, ali istaknuo i veoma važnu ulogu roditelja u redovnom pohadjanju mektebske pouke.

Ferid ef. Fejzić imam džemata Oskova: “Radeći ovaj posao mi ulažemo u buduće generacije, mu ustvari ovdje proizvodimo nove džematlije, i na taj način obnavljamo strukturu ovog našeg džemata. Redovno gotovo svake godine imamo oko stotinu polaznika mekteba koji pohađaju nastavu u džematu Oskova. U posljednje dvije – tri godine se pomalo primjećuje pad nataliteta i manji broj djece koja se upisuju u mekteb a isto tako moram istaći da je ove godine pojačano odsustvo djece najmanjega uzrasta. E to je mene zabrinulo. Najredovnija je ova grupa koja ide najduže u mekteb, pa je onda po redovnosti ova grupa koja je malo veći uzrast, dok ovi mali koji su se tek upisali, to su djeca uzrasta od prvog do četvrtog razreda, su neredovna i prilično se vidi nebrige kod roditelja. Ukoliko nemamo dobru ovu prvu grupu, to znači da za dvije godine nećemo imati dobru ovu drugu grupu. Ova djeca iz najstarije grupe kada završe mekteb prerastaju u džematlije, i to je proces koji tako teče i moramo mu dati podršku.“

Prisutnima su se obratili članovi ispitne komisije, te naglasili važnost u istrajnosti i kontinuitetu pohadjanja mektebske pouke kao i zavidan nivo mektebske pouke koju u ovom džematu obavlja Ferid ef.Fejzić.

Vehbija ef. Mujezinović imam džemata Rudar: “Bilo mi je čast i zadovoljstvo prisustvovati ovakom jednom skupu. Znao sam da je i ranije kad sam bio ovdje na završnim ispitima broj prisutnih impozantan, impresivno i nezaboravno, ali večeras je što kažu neponovljivo. Iz Kuranskog ajeta u kome svemogući Allah kaže “Mi smo ga obajvili i Mi ćemo ga sačuvati.“ Garant opstanka Kur'anu i Islamu je uzvišeni Allah, ali u mojoj i tvojoj kući ambijent moramo pripremiti mi, jer Islam će ući u moju i tvoju kuću samo hoćeli opstati ili neće to ovisi o nama. Jedna velika blagodat, Allahova nagrada, je da se ovdje kreće u jednom trouglu, na relaciji, vi kao roditelji možete biti ponosni što imate ovakvu djecu, ova djeca Allahu zahvalna što imaju takve roditelje,  a Vi što imate ovakvog Ferid efendiju mog kolegu. Zato upućujem dove svemogućem Allahu dželešanuhu da sve vas nagradi svojom nagradom. A ovo je velika stvar. Ono koliko sada imate ogromno je, gromada je to, ali ako se nebude u kontinuitetu, ono što se naučilo i praktikovalo, jer Islam nije samo vjerovanje nego i djelovanje. 

Aldin ef. Starčević imam džemata Gornje Živinice: “Najveća zaslužnost naravno pripada muaalimu i ovoj ovdje omladini, odnosno djeci, to je direktna zaslužnost njima, indirektna pripada roditeljima. Ovo je ponos Vaš ponos džemata. Ovo je najljepša svečanost, događaj što može biti u jednoj godini. Na ovoj svečanosti najboljima su dodjeljene novčane nagrade, dok su svim polaznicima podiljeni  prigodni paketići koje je ovaj džemat obezbjedio.“

5

 

Povezani članci (po oznakama)