Printaj ovu stranu

Cazin: Uskoro otvorenje džamije u Glogovcu

Autor: H. Nesimović April 24, 2019 0
Džamija u Glogovcu na dan svečanosti 20. aprila 2019. godine (Foto cazin.net) Džamija u Glogovcu na dan svečanosti 20. aprila 2019. godine (Foto cazin.net)

Džemat Glogovac, MIZ Cazin, svečanošću temelja najavio skoro otvorenje džamije

U Glogovcu, jednom od 47 džemata Medžlisa Islamske zajednice u Cazinu, 20. aprila 2019. ili 15. ša'bana 1440. godine organizovana je svečanost temelja veleljepne džamije čija je izgradnja u toku. Ovom važnom vjerskom događaju, uz sretne i gostoprimljive domaćine, kako se dalo primijetiti po dolasku u ovo uređeno mjesto grada Cazin, prisustvovao je izaslanik reisu-l-uleme nekadašnji muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, izaslanik bihaćkog muftije Hasana ef. Makića upravnik i profesor Medrese Džemaludin ef. Čauševič u Cazinu Mehmed ef. Mašić, glavni imam i predsjednik IO MIZ-e Cazin Said ef. Mujakić i Haris Čoralič, premijer Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik grada Cazin mr. Nermin Ogrešević, imami, stotine džematlija iz susjednih džemata, te brojni gosti i zvanice.

Nakon ašereta, kojeg je proučio Sulejman ef. Hašić imam u džematu Stijena i uvodnih riječi voditeljke programa Adise Muhamedagić, dobrodošlicu brojnim musafirima, sa kratkim predstavljanjem džemata i aktivnostima oko izgradnje džamije, uputio je imam domaćin Amir ef. Beširović.

U daljem dijelu programa, osim što su  se obraćali glavni imam MIZ-e u Cazinu Said ef. Mujakić, izaslanik bihaćkog muftije Mehmed ef. Mašić, gradonačelnik mr. Nermin Ogrešević i izaslanik reisu-l-uleme muftija Edhem ef. Čamdžić, nastupio je hor džemata Glogovac sa izvođenjem nekoliko lijepih ilahija, razgaljujući srca prisutnih. 

Said ef. je pohvalio džematlije Glogovca, čestitao im na ostvarenom rezultatu, a zatim istakao da su džemati cazinskog Medžlisa od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu uložili ogromna sredstva u obnovu infrastrukture, prvenstveno u izgradnju džamija, imamskih stanova, mektepskih prostorija i da predvođeni imamima rade na duhovnom jačanju članstva.

Mehmed ef Mašić je rekao kako svaka nova džamija znači našu pobjedu, da vjera u Allaha, dž.š., čovjeka pravilno orjentiše u životnim situacijama, da su džamije odgajališta muslimana i svoje obraćanje završio sa podsjećanjem na skori dolazak ramazana i njegove fadilete.

Gradonačelnik Ogrešević je između ostalog poručio da Bošnjaci moraju biti jaki kako bi bili respektovani, ali i odlučni da brane svoje svetinje ukoliko bi bile ugrožene.

Izaslanik reisa muftija Edhem ef. Čamdžić je govorio o čestitim majkama Bošnjakinjama i onom što čine za din, odgoju djece, džamiji, o jedinstvu Bošnjaka, snazi koja će im garantovati sva prava ako o njemu budu vodili računa i u isto vrijeme čuvali ključne elemente njihove nacionalne opstojnosti i opstanka, kao što je bosanski jezik koji se poukšava osporiti i potisnuti u drugi plan. Dalje je naglasio kako Bošnjaci ne smiju dozvoliti gubljenje svoga identiteta ma gdje bili i živjeli, da dolazeći ramazan trebaju dočekati otvorenih duša, međusobno povezani i svjesni da kroz pokornost Stvoritelju Allahu zaslužuju Božiju pomoć i zaštitu.

Zvanični programski dio svečanosti završen je, pred klanjanje podne namaza, učenjem odlomka iz Kur'ana, a.š., (Haris ef. Japić imam u džematu Polje) i dovom koju je proučio muftija Edhem ef. Čamdžić.

Za kraj nekoliko podataka o džamiji i džematu Glogovac. Prijašnja džamija u Glogovcu sagrađena je 1978. godine. Zbog njene trošnosti, skučenosti, neuslovnosti i neispunjavanja uslova, džematlije su odlučile da sagrade novu, koja će prostorno i na svaki drugi način udovoljiti zahtjevima sadašnjeg i budućeg vremena. Zadnju džumu u njoj su klanjali 28. juna 2018. godine i sa pripremnim radovima za izgradnju nove džamije otpočeli dva mjeseca kasnije. 

Nova potkupolna džamija sa dvije munare, dimenzija 16,5x14 m, sa svim prastećim sadržajima u tri etaže radi se pola godine. Džematlije, uglavnom, vlastitim sredstvima finansiraju njenu izgradnju i dobro se odazivaju, kao da se natječu ko će za Božiju nagradu dati više. Nazvali su je „Šehidska“ kao spomen na šehide ovog džemata. I džematlijke su svojim prilozima itekako učestvovale i pomogle. Organizovale su akciju „50 žena 50 prozora“ i premašile sva očekivanja. Umjesto 50 prozora svojim donacijama platile su kompletnu stolariju. Predsjednik građevinskog odbora Salihović Muhamed, mutevelija Japić Osme i imam Amir ef. Beširović, sa čvrstim osloncem na Uzvišenog Allaha i složnih 280 domaćinstava nadaju će da će u narednia tri mjeseca završiti sve građevinske radove i prirediti svečano otvorenje džamije, koja svojim arhitektonskim i drugim rješenjima privlači pozornost svakog ko je ugleda.

 

Povezani članci (po oznakama)