Printaj ovu stranu

U džematu Zalik predstavljen Medžlis Čapljina i obilježen Dan Armije RBiH

Autor: H. Eminović April 24, 2019 0

Na redovnoj tribini glavnih imama Muftijstva mostarskog u džemat Zalik sinoć je Medžlis IZ-e Čapljina predstavio glavni imam Adem ef. Šuta. A nakon njega prigodno predavanje u povodu obilježavanja Dana Ramije R BiH održao je Nezim ef. Halilović Muderis, ratni komandant IV muslimanske lahke brigade. 

Medžlis IZ-e Čapljina je povratnički medžlis u kojem je tokom rata porušena sva infrastruktura. Svoj rad reaktivirali su 1998.godine. U proteklih dvadeset godina, uglavnom vlastitim sredstvima, svojim radom i zalaganjem uz podršku Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, vladinih i nevladinih organizacija sve vakufske objekte. Na području Medžlisa IZ-e Čapljina danas je u funkciji osam džamija, sedam mesdžida, sedam imamskih stanova i sedam mekteba. I svi džemati imaju svoje imame. Fokus rada, kako je istakao ef. Šuta, usmjeren je na obnovi vjerskog života, vraćaju nacionalizirane imovine, radu sa mladima i ženskom aktivizmu. „Nakon obnove objekata prema našem mišljenju najvažnija je obnova čovjeka, obnova naših džemata, zbijanje safova i integracija institucija na području općine Čapljina“, kazao je. Kao konkretne pokazatelje tih nastojanja istakao je u protekloj godini, u organizaciji Medžlisa, B.Z.K. „Preporod“, Osnovne škole „Čapljina“, i Udruženja građana „Kolo dubravsko“, realizirano preko 40 različitih vjerskih i kulturnih programa. „Nikada nećemo biti zatvoreni krugovi ljudi“, poručio je ef. Šuta.  On je najavio početak realizacije kapitalnog projekta izgradnje modernog i savremenog graditeljskog kompleksa uz gradsku džamiju u Čapljini.    

Govoreći o značaju Armije R BiH u toku protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu Muderis je evocirao uspomene na to burno i sudbonosno vrijeme. Istakao je nekoliko primjera o stravičnim zločinima počinjenim nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom i velikom junaštvu koje su pokazali borci Armije R BiH na bojnim poljima. Iskoristio je priliku da na ovoj tribini posthumno dodijeli zahvalnicu u ime IV muslimanske brigade  rahmetli Mahmudu Tantaviju, vakifu džamije „Bosnaski mudžahidi“ i Fondacije „Daru-l-ilm“ za sve ono što je pružio Bošnjacima na ovim prostorima Bosne i Hercegovine. Nezim ef. Haliloviću Muderisu i Adem ef. Šuti glavni imam Medžlisa Mostar mr. Dino ef. Maksumić u znak pažnje uručio je primjerak drugog izdanja fotomonografije „Mostarske džamije“.