Printaj ovu stranu

Nakon 78. godina ponovo ezan i namaz

Autor: Ahmetović Nihad April 24, 2019 0

Dana 21.04.2019.god. je 20-tak dječaka i djevojčica, polaznika mekteba Donja Mahala, Medzlis Mostar, sa muallimom Jusuf-ef. Kafadarom posjetila Prozor.

To je uzvratna posjeta jer su se krajem prošle godine ova dva mekteba bratimila, i tada smo mi bilo njihovi gosti u Mostaru. Goste smo dočekali ispred Čaršijske/Nuhefendića džamije u Prozoru, gdje smo zajednički klanjali podne namaz. Sve prisutne je poselamio i izrazio dobrodošlicu muallim Nihad-ef.Ahmetović a također u ime domaćina obratio se i glavni prozorski imam Safet-ef.Pozder. Ovom prilikom razmjenjeni su i pokloni između muallima ef.Ahmetovića i ef.Kafadara. Druženje je nastavljeno na Podgrađu na platou gdje je nekada bila Sultan Bajezid veli hanova (Careva) džamija.

Ova džamija bila je smještena na omanjem platou prozorske mahale Podgrađe. Sagrađena je za vladavine sultana Bajezida II, te je spadala među najstarije džamije u našoj zemlji. Bila je sultanska džamija pa, kao takva, nije imala vakufskih dobara niti su njeni službenici primali ikakvu plaću, nego su, kao protunaknadu za vršenje svojih dužnosti uživali timare na prostoru prozorskog i livanjskog kadiluka. Za pretka porodice Nuspahić se priča da je u doba ''fetha'' došao s turskom vojskom u Prozor i prvi proučio ezan na prozorskom gradu.

Džamija je bila srednjih dimenzija, građena od lomljenog i tesanog kamena i pokrivena četverostresnim krovom. Uz nju je bila i drvena munara visoka 6 metara. Obnovljena je 1913.godine a u tu svrhu je Vakufska centrala u Sarajevu donirala hiljadu kruna. Mustafa Grcić, mujezin Čaršijske džamije i Mustafa Islamović iz Podgrađa sjećaju se da joj je munaru tada pravio neki Čiplek iz Varvare kod Prozora. Od 1920. do 1936, godine ova džamija se otvarala samo uz ramazan a imamsku dužnost u njoj vršio je Alija Hamidović, učenik i kasnije svršenik Gazi Husravbegove medrese. Posljednji imami ove džamije bili su Idris ef. Fejzić i Derviš ef. Kulaglić, a mujezin Derviš Alibegović. U ovoj džamiji se prestalo klanjati 1941.godine. Džamija je uništena 1943.godine pred naletom Italijana. Oko nje je bilo mezarje u kome je bilo nišana sa i bez natpisa, koje je uništeno. Danas je taj lokalitet veličine 150x40 metara zapušten i pretvoren u igralište tako da se džamiji ne zna ni za trag. 

IMG 8064

Djeca su bila presretna. Sve prisutne ručkom su počastili roditelji polaznika mekteba Prozor. Zajedno smo ručali a onda su uslijedila takmičenja.

Fudbal:

  1. Mekteb Donja Mahala
  2. Mekteb Prozor 

Skakanje u vreći (Ž)

  1. Velagić Lejna (Mostar
  2. Grcić Sajra (Prozor)
  3. Kajan Alina (Mostar)

Skakanje u vreći (M)

  1. Hodžić Eldin (Prozor)
  2. Dostović Anel (Mostar)
  3. Imamović Azer (Prozor)

Trčanje 35m (Ž)

  1. Grcić Sajra (Prozor)
  2. Palata Lena (Mostar)
  3. Kmetaš Lajla (Prozor)

Trčanja 35m (M)

  1. Kulaglić Edis (Prozor)
  2. Zahirović Omer (Prozor)
  3. Bijavica Tarik (Mostar)

Skok u dalj (Ž)

  1. Grcić Sajra (Prozor)
  2. Palata Lena (Mostar)
  3. Velagić Lejna (Mostar)

Skok u dalj (M)

  1. Hodžić Eldin (Prozor)
  2. Zahirović Omer (Prozor)
  3. Osmić Azer (Prozor)

Zanimljivo je kazati da je ovo bio poseban događaj na Podgrađu pa su nam se pridružile i džematlije. Podgrađani su donijeli kahvu, kolače, pa su svi zajedno uz kahvu i razgovor bodrili naše mekteblije. Naš polaznik mekteba Harun Bećirović je donio harmoniku i zasvirao  pa se zaigralo i narodno kolo.

Druženje smo završili zajedničkim klanjanjem ikindije namaza na Priddžamiji. Ezan je proučio Jusuf-ef.Kafadar a ikindiju namaz je predvodio Nihad-ef.Ahmetović. Namaz se ovde posljednji put klanjao prije 78.godina. Na kraju su najboljima uručene diplome.

Allaha molim da ovo bude u Njegovom zadovoljstvu, a svima koji su sudjelovali i pomogli da Allah nagradi, amin !

                                  

Povezani članci (po oznakama)