Printaj ovu stranu

Prijedor: Dan džamija - manifestacija „Dani džemata i džamija“

Autor: H.V. April 30, 2019 0

U subotu, 27.04.2019.godine u Medžlisu Islamske zajednice Prijedor, a u skolopu Manifestacije „Dani džemata i džamija“ Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim organizovala je izložbu i tribinu na temu „Džemat i džemija u kontekstu vremena“.

åProgramu su prisustvovali imami i predsjednici džematskih odbora sa područja MIZ Prijedor. Glavni imam Husein-ef. Velić govorio je na temu „Retrospektiva obnove i održivosti džemata i džamija od 2005.godine do danas“. Muftija bihaćki Hasan ef. Makić govorio je o periodu kada su sve džamije porušene i šta je to značilo za nas Bošnjake muslimane, koji je značaj očuvanja džemata i džamija, te da ne smijemo dozvoliti pitanje opstanka jednog džemata. „U svakoj džamiji mora biti imam i mora se ezan čuti“ - zaključio je Muftija bihaćki. Bahrudin-ef. Čolo iz Odjela za džemat, imam i organizaciju vjerskog života u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH istaknuo je važnost obilježavanja Dana džamija u svim muftijstvima širom Bosne i Hercegovine, ali da se akcenat stavi na džemat, jer džemat gradi džamiju. „Džamija je simbol naše slobode i duhovnosti, a džemat garancija opstojnosti“- istakao je ef. Čolo.  Na samom kraju Predsjednik medžlisa Edhem Delić iskoristio je priliku da uruči zahvalnice predsjednicima džematskih odbora koji su vršili ovu dužnost u prethodnom mandatu.

Važno je napomenuti da je na području Medžlisa IZ Prijedor u agresiji na Bosnu i Hercegovinu porušeno 18 džamija. Sve su obnovljene, privode se završni radovi na Sultan Ahmedovoj džamiji u Starom Gradu čije je svečano otvorenje planirano za narednu godinu.

Povezani članci (po oznakama)