Printaj ovu stranu

Završena još jedna uspješna mektebska godina u mektebu Čaršija - Kakanj

Autor: Elvedin ef. Ibrahimspahić Maj 08, 2019 0

Muftija sarajevski na hatmama za 545 polaznika mekteba

Posljednjeg dana hidžretskog mjeseca šabana 1440. godine, odnosno 05. maja 2019. godine održane su hatme u džematu Čaršijske džamije u Kaknju. Ove godine hatme su održane u Sportskoj dvorani u Kaknju. Razlog za dislokaciju hatmi iz džamije u dvoranu svima je već dobro poznat. 

Mekteb Čaršijske džamije ove godine imao je 545 upisanih polaznika od kojih su 462 bili redovni a više od 300 uči u Kur'anu. U džamiju bi mogli stati samo polaznici dok bi u tom slučaju njihovi roditelji ostali vani. Zato je ove godine svečanost hatmi bila na mjestu gdje su svi imali svoje mjesto i mogli uživati u predivnom programu koji su pripremili polaznici mekteba Čaršija kao i polaznici Mreže mladih ovog džemata.

Program je započeo postrojavanjem svih polaznika pred džamijom koji su onda u svečanom defileu uz tekbire otišli u dvoranu. Nakon niza tekbira uz koje su polaznici smjestili se na svoja mjesta program je započeo prvom himnom Republike Bosne i Hercegovine, U plavo Božije prijestolje, da bi nakon toga poslušali odlomke iz plemenitog Kur'ana. Nizali su se nastupi polaznika kroz zanimljive i poučne a na trenutke i šaljive igrokaze, prozivke prvačića, njih 74 i prozivke maturanata njih 40 koji su dali svečano obećanje da će nastaviti hairli posao započet u mektebu.

Mlađi polaznici su bili zaduženi za recitacije a stariji za ilahije i kaside koje su proučili na profesionalnom nivou. Posebno je ostavila dojam na prisutne kasida Ramazan koja je pručena na kraju a koja je bila svojevrsna čestitka nastupanja ramazana od polaznika mekteba Čaršija svim prisutnim.

Pred kraj programa prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković, a poslije njega i muftija sarajevski, dr. Enes ef. Ljevaković, koji je pored svih obaveza i predramazanskih aktivnosti našao vremena da posjeti i podrži hatme u našem džematu.

Muftija dr. Ljevaković pohvalio je muallime mekteba Čaršija, prof. Elvedin efendiju Ibrahimspahić te muallime Amru Hrusto i Salihu Kovač te istakao da su ove hatme jedna nova dimenzija u organizaciji hatmenskih svečanosti.

Do kraja programa podijeljene su nagrade koje je pripremio džematski odbor uz pomoć donatora i prijatelja, te nagrade od Medžlisa za najbolje učenike. I ovom prilikom se zahvaljujemo našim sponzorima i prijateljima a posebno DSM Tradeu i njihovom direktoru gospodinu Mevludinu Delibašiću i Općini Kakanj i načelniku gospodinu Aldinu Šljivo.  Na kraju programa dovu je proučio muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković.

 

Povezani članci (po oznakama)