Printaj ovu stranu

Tešanj: Obilježen 7. maj „Dan džamija“

Autor: Maj 20, 2019 0

Ovogodišnja centralna manifestacija Medžlisa IZ-e Tešanj u povodu 7. maja Dana džamija održana je u džematu Novi Miljanovci kao tradicionalna 13. „Večer Kur'ana“, (treću godinu za redom i kao sastavni dio Programa obilježavanja Dana džamija Rijaseta IZ-e u BiH) u petak, 03. 05. 2019. g. poslije akšam-namaza.

U okviru programa ajete Kur'ana Časnog učili su hafizi: Ahmed ef. Bukvić prof. imam Hamzibegove džamije u Tešnju; Mehmet Ali Sari iz Turske, imam centralni Ulu džamiji u Kutahyji; Aziz Alili, glavni imam Medžlisa IZ-e Zagreb (koji je od dosadašnjih 13 godina prisustvovao 12 puta) i njegov sin Ahmed. 

Selame i dobrodošlicu svim prisutnim uputio je džematski imam Bersad ef. Kozlić prof., koji je sve prisutne pozvao da se  učenjem Fatihe još jednom sjete graditelja ove džamije i utemeljitelja ove manifestacije hadži Muharema Kruške. Prisutnim džematlijama u porepunoj džamiji i haremu prigodno su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, novi muftija zenički hafiz doc. dr. Mevludin ef. Dizdarević i hafiz mr. Mensur ef. Malkić imam Begove džamije i direktor „Gazi Husrev-begove“ medrese.

 „Džamija u džematu Novi Miljanovci  je jedna od 618 porušenih džamija u agresiji na BiH. Na njenim temeljima izgrađena je nova veleljepna džamija sa dvije munare. Što govori da pored rušitelja i neprijetelja islama koji ruše džamije i zabranjuju da se u njima uče ajeti Kur'ana Časnog i veliča Allah dž.š. hvala Bogu postoje i oni koji grade džamije, upućuju na dobro i odvraćaju od zla. Muslimani ovih prostora su se oduvijek opredjeljivali prema dvijema ključnim odrednicama u životu – Kur'anu i džamiji.  Hvala Bogu da smo mi  generacija koja nastavlja tu praksu, generacija koja gradi i obnavlja džamije, uči i sluša učenje Kur'ana, nastojeći u život pretočite njegove odrednice“  istakao je u svom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj.

Dok je novi muftija zenički izrazio zadovoljsto što mu mandat muftije počinje baš ovakvim programom (prvi radni dan muftije).   

Nakom programa čestiti domaćini su goste i zvanice počastili večerom,  u mektepskoj učionici gdje je predsjednik Džematskog odbora Zehrudin Kruško učesnicima u programu uručio prigodan poklon. 

Na području ovog medžlisa održan je i niz drugih programa u povodu dana džamija (prmocija knjige hafiza Mehtića, mevludi u džematima Trepče, Doropolje-Mekiš, Mrkotić-Putešić, tribine: Jabanica – gost Nezim ef. Halilović „Muderris“,  u Dibekhana džamiji – gost hafiz Maif ef. Ibrahimović, Novi Miljanovci – tribina za žene, tradicionalni 24. mevlud za šehide sa OUŠPiPB, nagradni natječaj za najbolje likovne i literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola,  6. turnir polaznika mektepske nastave u stolnom tenisu…)   

 

Rašid Orlović

Povezani članci (po oznakama)