Printaj ovu stranu

Dan bijelih traka u Tuzli

Autor: Elmedina O.B. Juni 02, 2019 0

U Tuzli je u petak, 31. maja obilježen Dan bijelih traka, u znak sjećanja na ubijene u Prijedoru tokom agresije na našu domovinu.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla se pridružio obilježavanju ovog važnog dana, dana kada su Prijedorčani i njihovi domovi obilježeni bijelim trakama i čaršafima, a potom ubijeni.

Na pet lokacija u Tuzli (Trg slobode, ispred Behram-begove medrese, Gazi Turali-begove džamije, džamije Kralj Abdullah i Kulturno-obrazovnog centra Tušanj-Slatina) dijeljene su bijele trake. Podijeljeno je oko 1.500 bijelih traka građanima Tuzle. Bijele trake su nosili i uposlenici Medžlisa, imami, hafizi na mukabelama u tuzlanskim džamijama,  kao i džematlije.

Podsjetimo da su 31. maja 1992. godine, srpske vlasti putem Radio Prijedora naredila da svo nesrpsko stanovništvo stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Povezani članci (po oznakama)