Printaj ovu stranu

Dan šehida za Muftiluk zenički održan u Žepču

Autor: R.Ag. Juni 07, 2019 0

Više stotina vjernika i članova porodica odalo počast šehidima Žepča

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za Muftiluk zenički održan je u Žepču na centralnom šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali.

 Nakon klanjanja podne namaza u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji  više stotina vjernika,članova porodica šehida i njihove rodbine  predvođeni žepačkim imamima na čelu sa glavnim imamom MIZ Žepče Džafer ef. Gračićem i muftijom zeničkim  Mevludinom  ef. Dizdarevićem uputili su se u povorci  prema mezaristanu šehida općine Žepče u Gornjoj Mahali. Na spomen obilježije i spomen ploču  na šehitlucima  na kojoj su uklesana 242  šehidska imena predstavnici Organizacije PŠ i PB Zambak Žepče i Udruženja Logoraša Žepča ovom prilikom položili su cvijeće i proučili  Fatihu pred duše svojih najrođenijih. Učenjem Dove i Jas'ina pred duše šehida  koje su proučile aktivistice Odjela za brak i porodicu žepačkog MIZ vjernici su odali kolektivnu počast  šehidima Žepča i prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću.

  U svom obraćajući  vijernicima muftija zenički Mevludin ef. Dizdaredević   kazao je kako se danas  sjećamo bosanskih šehida i 242 nevine ubijene duše  sa područja općine Žepče.

-Možda broj nekad ne znači ništa dok ne počnete brojati. Ogroman je broj 242 .Iza svakog imena stoji priča, svaku ubijenu osobu rodila je majka. Svaka osoba ima brata, sestru, ima sprugu, dijete, tako da se ne radi o 242 nevine žrtve.Jer svaka majka, otac, dijete, supruga je žrtva i mi kao narod smo žrtva, kazao je muftija Dizdarević  naglašavajući  kako se danas  sjećamo šehida , ali ne zbog njih , jer šehidi bosanski su svoju pobjedu ostvarili, nego to činimo i činit ćemo  zbog današnje djece kako oni ne bi iskušavali ono što su doživjeli njihovi sunarodonjaci.

Nakon  proučenog Jasina i Fatihe vjernici su posjetili Spomen sobu šehidima Žepča uspostavljenu u kući  bh. književnika Nedžada Ibrišimovića.

muftija Dizdarevic obratio se vjernicima na sehtlucima