Printaj ovu stranu

Drežnica ne zaboravlja

Autor: Eldis Balić Avgust 05, 2019 0

U ponedjeljak, 29.07.2019. godine je učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća, predavanjem hatma - dove pred šehidske duše Drežnice i prigodan program tradicionalno obilježen Dan šehida Drežnice, u Memorijalnom centru „Drežnica“.

 

Obilježavanju ovog bitnog događaja su prisustvovali brojni gosti i zvanice. Svi prisutni kao i učesnici programa još jednom su poslali poruku da se ovaj dan ne smije zaboraviti, jer dok je onih koji pamte i ne opraštaju , mi imamo budućnost, ali ako zaboravimo i oprostimo, sami ćemo sebe uništiti.

Nakon učenja fatihe i polaganja cvijeća na spomen obilježje od strane predstavnika boračkih udruženja HNK-a kao i grada Mostara , uslijedio je prigodan program koji su i ove godine spremili učesnici iz džemata Donje i Gornje Drežnice.

„Oni, šehidi, su razlog da mi danas budemo ovdje, da se podsjetimo i ne zaboravimo šta se desilo. Također ne smijemo zaboraviti ni pripadnike MUP-a Armije Republike Bosne i Hercegovine, oni su bili naša okosnica. Mi smo vojsku morali na silu napraviti, jer je nama rat došao kući. Vidjeli smo da nam se sprema uništenje, i sami smo se organizovali. Mi danas sa ponosom obilježavamo današnji datum.“ - rekao je gosp. Zijo Mušić, nekadašnji komandant Samostalnog bataljona Drežnica.

Prisutnima su se obratili i pomoćnik glavnog mostarskog imama  Kenan ef. Ovčina te pomoćnik ministra za pitanja boraca HNK-a i jedan od ratnih komandanata Samostalnog bataljona Drežnica  gosp. Halil Ćućurović. 

„Možda nismo ni svjesni koji smo uspjeh postigli, nismo dozvolili neprijatelju da svojom čizmom zakorači niti na jedan pedalj naše teritorije. Nijedna naša kuća nije zapaljena, niti majka i sestra nije silovana, niko nije odveden u logor. Kompletnu teritoriju mjesne zajednice Drežnica sačuvali smo.“ - rekao je Ćućurović.

„Naša nas Ulema nas uči da to nije stradanje već počast dostizanja šehadeta – preseljenja na bolji svijet sa najvećim nagradama i deredžama. Naši šehidi su dali najvrijednije što su imali, time se ugradili u temelje ove države, a u isto vrijeme nas koji smo ostali poslije njih obavezali velikim emanetom. Emanet i odgovornost koju smo preuzeli nakon šehidske žrtve jeste da živimo vrijednosti časne vjere, prenosimo te vrijednosti na mlađe naraštaje, uz to gradeći bolje i prosperitetnije društvo čuvajući međusobnu slogu i zajedništvo."- rekao je ef. Ovčina. 

Pred oko 600 prisutnih učesnici programa, djeca koja ne žele i ne dopuštaju da se zaboravi ono što se desilo, već mnogo godina unazad podsjećaju ljude na sve što se izdešavalo devedesetih godina,svojim autobiografskih pričama o šehidima i borcima Drežnice te  izvedbama ilahija dotakli duše svih prisutnih i odali sjećanje na poginule šehide. 

„ U Drežnici si dobrodošao za svaku sofru i imaš mjesto uz svaku siniju, samo hljeb ni domaćina kuditi ne smiješ. U Drežnici ćeš naići na ponos kakav sreo nisi, ali nije to nadmenost ni bahatost. To je ponos na nju, zemlju, taj komadić na kojem su rođeni, oni-Drežnjaci. To je ponos na one bistre vode i šipražje što ga lome nestašne dječačke igre.“

„Mi smo danas ovdje da nastavimo borbu. Ne oružjem, nego znanjem i ljubavlju.“

„Naša vjera, bila je naš spas. Bog nam je pokazao put ka svjetlu, nikad sjajnijem, iza tame i dima. Padale su kiše granata i metaka posvuda, a u srca naših sokolova spuštala se Božja milost.“

„Svoje živote nisu dali uzalud, dali su ih kako bismo uzdignute glave koračali, kako bi neprijatelj vidio da nas nikad neće uspjeti poraziti.“

„Borite se za svoju zemlju, učite, radite, volite, vjerujte. Ostajte ovdje!“

Ovo su samo neke od poruke koje su učesnici programa uputili, prisutne su ostavili bez riječi a neke doveli i do suza.

Na kraju programa imami su pred duše šehida predali hatma dovu, te je obavljen akšam-namaz na platou Memorijalnog  centra.