Printaj ovu stranu

Svečano proklanjana Bosanska džamija u džematu Alipašino Polje C faza

Autor: Avgust 10, 2019 0

Džematlije džemata Alipašino Polje C faza nisu mogli dobiti ljepši bajramski poklon. Nakon 27 godina čekanja i nadanja, muslimani ovog kraja su u petak 09. augusta 2019. godine dočekali trenutak da klanjaju u svojoj džamiji. Naime, samo dva dana prije Kurban-bajrama “Bosanska džamija” je dočekala svoje radno otvaranje, tj. proklanjavanje.

Svečanost je održana poslije akšam-namaza, a posebno raduje veliki broj vjernika i vjernica koji su odlučili svojim dolaskom uveličati ovaj veliki i dugo očekivani dan u džematu Alipašino Polje C faza. Program je počeo predakšamskim tekbirima i salavatima na sofama ove ljepotice u izvedbi članova Hora MIZ Sarajevo, koji su na poseban način, učenjem Kur’ana, mevluda te ilahija i kasida oplemenili cjelokupnu svečanost.

Posebno su bile radosne džematlije ovog džemata, svjesni svega što su prošli, od trenutka osnivanja njihovog džemata u posebno teškim vremenima, krajem 1992. godine, tačnije 21. decembra 1992. godine, kada su na inicijativu građana i džematlija u improviziranom objektu postali prvi organizirani džemat na području Alipašinog Polja, odnosno urbanog dijela općine Novi Grad.  Kamen temeljac džamiji postavili su 6. septembra 1998. godine, ali tek 02. decembra 2016. godine počela je izgradnja glavnog objekta  ljepotice BOSANSKE DŽAMIJE.

Ovaj vrijedni džemat je toliko godina istrajavao u gradnji džamije, jer su sigurni da je “Bosanska džamija”, simbol njima i svima nama koji će pokazivati njihovu spremnost da očuvaju svoj vjerski i nacionalni identitet i da žive s drugima u miru i ljubavi. Od 01. aprila 1993. godine u toj borbi ih predvodi imam, hatib i muallim Muhamed-ef. Tvrtković, koji je zasigurno vrlo ponosan na sve postignuto, što je i naglasio u svojim pozdravnim riječima dobrodošlice.   

Posebnu radost je iskazao i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić s obzirom da je sarajevski medžlis bogatiji za još jednu džamiju u kojoj će se Gospodaru padati na sedždu i u kojoj će se naša djeca učiti istinskim vrijednostima. Svoju poruku, kao i radost također, iskazao je i cijenjeni muftija sarajevski prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, koji je čestitao džematu i medžlisu na još jednoj ljepotici šehera, a posebno zbog činjenice da ista nosi naziv “Bosanska džamija”.   Glavni imam hafiz Musić i muftija dr. Ljevaković su ovom prilikom zaslužnim vakifima i donatorima uručili zahvalnice poručivši kako “ne postoji bolje ulaganje, od ulaganja u Božiju kuću!” U ime donatora i vakifa prisutnima se obratio načelnik općine Novi Grad mr. Semir Efendić, koji je također iskazao radost i zadovoljstvo činjencom da je nakon toliko godina ova džamija stavljena u funkciju. Na samom kraju proučena je i dova te klanjana jacija-namaz, nakon čega je druženje nastavljeno uz zajedničku zakusku u haremu prelijepe “Bosanske džamije”.