Printaj ovu stranu

Mostar: Promocija zdravih stilova života

Autor: Oktobar 08, 2019 0

Odjel za brak i porodicu Mostarskog muftijstva sportskim i zabavnim programima  promovira zdrave stilove života 

Odjel za brak i porodicu Mostarskog muftijstva u saradnji sa istoimenim odjelom Medžlisa IZ-e Mostar, Info-servisom za mlade, Kulturno edukativnim centrom za ženu „Sehara“ i Karađoz-begovom medresom danas je u parku ispred Osnovne škole „Zalik“ organizirao edukativno- rekreativni program simboličnog naziva „Charity Race – Teferič zdravog stila života”. Programi su zaokupili pažnju velikog broja aktivista i građana Mostara, a svojim prisustvom ovu jedinstvenu manifestaciju promocije brige o zdravlju  podržao je i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.  

Druženje je otpočelo zajedničkim aerobikom, nakon čega su sudionici učestvovali u nekoliko takmičarskih disciplina  poput trčanja, skoka u dalj, bacanja kugle, košarke, fudbala, stonog tenisa, povlačenja konopca i drugim zabavnim takmičenjima. Pobjednici u svim kategorijama su osvojili vaučere koje će moći donirati organizacijama i pojedincima ovisnim o socijalnim programima društvene zajednice. 

„ Prepoznali smo manjak svijesti u društvu o zdravom stilu života pa smo odlučili da o tome na ovakav način skrenemo pažnju našoj javnosti. Nadam se da će ova druženja postati tradicija i da će svake godine biti masovnija i bolje organiziranija. U budućnosti planiramo govoriti i o drugim problemima na ovakav aktivan način“, o motivima organiziranja kazala je koordinatorica Odjela za brak i porodicu mr. Lejla Mezit, upozorivši da su podaci kojima raspolaže kada je riječ o zdravom način života zabrinjavajući.  

Dr. sci Sanja Bajgorić pod čijim rukovodstvom su organizirane sportske aktivnosti posebno se osvrnula na potrebu sportskih aktivnosti kod ženske populacije svih uzrasta. „Nama je prioritet da angažiramo žensku populaciju i animiramo ih na bavljenje sportom. Mislim da je ovo dobar način za buđenje svijesti kod pripadnica ženskog spola“, istakla je Bajgorić. 

Studenti zdravstvenih studija Univerziteta „Džemal Bijedić“ vršili su besplatna mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska.  „Ovakvi događaji su neophodni našem društvu. Ljudi zaboravljaju na sebe. Brinu se kako oko zarade, kako će progurati taj dan, kako će zaraditi novac, a uopće ne vode računa o svome zdravlju, na koji način bi trebali da se relaksiraju“, naglasila je voditeljica Zdravstvenog studija prof.dr. Samra Međedović. 

 Tokom višesatnog druženja  stručnjaci iz oblasti nutricionizma svim zainteresiranim podijelili su korisne savjete o zdravom načinu ishrane. Organizirana je u humanitarna prodaja zdrave hrane a cjelokupan prihod prikupljenih sredstava bit će usmjeren u humanitarne svrhe. Pripadnici Gorske službe spašavanja Grada Mostara mlađim učesnicima pokazali su nekoliko vještina, kojima u slučaju potrebe, pružaju prvu medicinsku pomoć unesrećenima i potrebnima.  

Povezani članci (po oznakama)