Printaj ovu stranu

Maurovići – mali džemat velike ideje

Autor: E.S. Avgust 26, 2020 0

Završetkom islamskog centra u Maurovićima dobiva se idealno mjesto za ciljane edukativne i mektebske omladinske kampove u prirodi. Ovi višednevni kampovi su budućnost razvitka mektebskog, ali i neformalnog obrazovanja mladih u okvirima Islamske zajednice

Džemat Maurovići u Visokom s 200 domaćinstava je jedan od tri džemata u  Mjesnoj zajednici Radovlje koja graniči sa Kiseljakom, Busovačom i na sjeveru s općinom Kakanj. Džemat je udaljen od autoputa 5 km, 12km od centra grada i pripada Medžlisu IZ Visoko.  Kada smo zadnji put posjetili ovaj džemat, krajem 2014. godine, džemat je bio na pola puta od izgradnje dodatnih prostorija kojeg su, uzimajući u obzir sadržaj i samu džamiju, nazvali islamskim centrom.

Zašto je potreban centar

Prema riječima imama Seada ef. Goralije cilj je ponuditi stanovništvu, prvenstveno mladima, centar sa vjerskim, obrazovnim, kulturnim i sportskim sadržajem. Nadaju se da će u tom pravcu nastaviti saradnju s Vakufskom direkcijom IZ koja je do sada pomogla i druge projekte poput sadnje sadnica voća i kupovine plastenika, ali i drugim privatnim i javnim licima. Također, budućnost je, kako ističe efendija Goralija, da se razmišlja o ovakvim centrima širom BiH koji bi u okviru svojih kapaciteta imao i stambene jedinice kako bi mladi ili učenici mekteba mogli provesti vikend ili određeni broj dana s lokalnom omladinom i pri tome učiti i stjecati nova prijateljstva. U ovom pravcu džemat razmišlja da osigura svu infrastrukturu potrebnu za ovakve omladinske kampove, a na ovaj način mogli bi se primiti i mladi iz dijaspore koji bi u Maurovićima imali priliku, pored edukacije i druženja, obići i lokalne prirodne i kulturne destinacije u Visokom. Na ovaj način mladi iz Maurovića bili bi domaćini mladima iz Tešnja, Velike Kladuše, Bijeljine itd. ali bi bili i gosti svojim vršnjacima u ovim gradovima. Drugim riječima, džemat Maurovići se priprema za vrijeme kada će omladinski kampovi biti od iznimnog značaja za razvitak Islamske zajednice, ali i efikasnu mektebsku nastavu, s obzirom da su se kampovi s radionicama pokazale kao vrlo uspješan, zanimljiv i višestruko koristan projekat. Na isti način, o čemu smo pisali, razmišljaju i u Medžlisu Kakanj gdje su u završnoj fazi izgradnje omladinskog kampa na izletištu Ponijeri. Jedan od narednih projekata ovog džemata jeste vanjsko uređenje džamije s obzirom da su bivši učenici ovog džemata, a sada zaposleni ljudi, odlučili finansirati izgradnju kapije i ulaznog portala džamije koji će zajedno s asfaltiranjem pristupnog puta džamiji zaokružiti vanjsko uređenje džamije. Inače, vrlo je teško razumjeti i Mjesnu zajednicu i Općinu Visoko kako do sada pristupni put do džamije nije asfaltiran. „To su mladi ljudi, učenici ovog mekteba, koji su sada uspješni ljudi i željni da doprinesu svom džematu. Žele finansirati i napraviti kapiju, urediti prilaz, zamijeniti rasvjetu na munari itd. Vidjet ćete na džumi naše mlađe generacije koje učimo važnosti zajedništva i šta znači pripadnost džematu“, kazao je efendija Goralija.

Iskoristivost prirodnih resursa

Mjesna zajednica Radovlje je najbogatija zajednica prirodnim resursima, što je ovaj džemat dobrano iskoristio. Ovaj džemat je jedinstven po ogromnoj vakufskoj imovini oko džamije koja se iznajmljuje, a prvi koji je zemljište od 9 dunuma za džamiju uvakufio bio je amidža današnjeg glavnog imama Medžlisa Visoko. Na njoj je posađen kukuruz na oko 12 dunuma, a prostora za sadnju još ima. Inače, sav prihod od iznajmljivanja ide za potrebe džamije. Cilj džemata jeste da se poveća vakufska imovina u neposrednoj blizini džamije koliko god je to moguće, iako sada već ima dovoljno prostora koje su nekada koristili i bh. vojnici u misiji kada su dolazili na džumu vojnim helikopterom. Džemat je iskoristio i dodatne prirodne resurse pa je doveo do džamije tri izvora vode te na taj način nikada nisu u nestašici vodom. U prostorijama centra se svaku noć organiziraju druženja, a od dodatnih aktivnosti tu je ženski aktivizam i edukativni programi za odrasle. Također, ovdje se obavljaju i vjenčanja, tevhidi i drugi sohbeti, jer prostor i opremljenost centra omogućava potrebni komoditet. Podjela paketića za djecu je poseban doživljaj, a tome posebno doprinosi učešće firme Rampart.

Cijeli tekst u printanom izdanju