Printaj ovu stranu

Perth: Svečanosti koje mnogo govore o Bošnjacima u Australiji

Autor: K.L. Decembar 18, 2020 0

 U džematu Pert u proteklom periodu upriličene su dvije svečanosti. Jedna povodom Dana državnosti, a druga povodom završetka mektebske godine

U bošnjačkom džematu Perth u Australiji, 29. novembra, održana je svečanost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Svečanost je uveličalo prisustvo ambasadora Bosne i Hercegovine u Australiii i Novom Zelandu, Nj.E. Mirze Hajrića. Ovo je bila prva posjeta ambasadora džematu u Perthu na kojem je imao priliku da se upozna sa radom i djelovanjem Odbora Bošnjačke Islamske zajednice u Pertu, kao i aktivnostima na izgradnji preostalog kompleksa Swan Valley džamije. 

Svečanost Dana državnosti je obilježena i prigodnim programom u kojem su učestvovali polaznici mekteba, kao i prigodni govori predsjednika Odbora Behudina Memića, imama Swan Valley džamije Mirsela Kozice, službenika za Odnose sa javnošću Islamske zajednice u Pertu Elvira Kujovića, kao i govor ambasadora Mirze Hajrića. Uz tople čestitke za Dan državnosti, ambasador Hajrić je ukazao na važnost ovog datuma za građane Bosne i Hercegovine koje žive u Australiji i uputio poruke zahvalnosti džematilijama i organizatorima svečanog prijema. Na kraju svečanog programa, veliki broj prisutnih u haremu džamije uživali su u lijepoj atmosferi uz ukusne delicije.  

U subotu 12. decembra, džemat Perth je upriličio svečanost povodom kraja 2020. mektebske godine. Na svečanosti su učestvovali polaznici mektebske nastave sa učenjem sura i kratkih dova. Svečanom programu su prisustvovali i roditelji polaznika i džematlije. U kratkom obraćanju, imam džemata Mirsel Kozica je istakao važnost mekteba za izgradnju moralne ličnosti i pohvalio trud i zalaganje roditelja za odgoj djece u duhu islamkih vrijednosti. Mektebsku pouku trenutno pohađa 103 djece koji su podijeljeni u odvojene razrede za nebošnjačku i bošnjačku djecu. U ovim razredima se nastava odvija na bosanskom jeziku za bošnjačke učenike i na engleskom jeziku za nebošnjačke polaznike mekteba.  Svi polaznici mekteba su ovom prilikom dobili vrijedne poklone za trud i zalaganje koji su pokazali tokom protekle mektbeske godine.

perth22

perth21

perth1

perth2

perth3

perth4

perth5

perth6

perth7

perth8

perth9

perth10

perth11

perth12

perth13

perth14

perth15

perth16

perth17

 

 

Povezani članci (po oznakama)

Foto galerija