Printaj ovu stranu

Medžlis Velika Kladuša: Najznačajnije projekte realizovali mladi

Autor: H. Hasić Juli 22, 2022 0

Velika Kladuša se prostire na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine. Tradicija islama u ovim krajevima njeguje se duže od četiri stotine i pedeset godina, što je i svečano obilježeno 2019., godine.

U doba Osmanskog Carstva džamije su građene na starim gradovima. Tako su nastajali i prvi džemati Velika Kladuša, Podzvizd, Vrnograč i Todorovo. Danas, Medžlis broji dvadeset i sedam džamija te toliko džemata i uposlenih imama. Uz to, aktivno je i pet mekteba u toku ramazana gdje se klanja teravih-namaz, a u određenim se održava i mektepska pouka.

„Stanje mektepske nastave je na zadovoljavajućem nivou“, kazao nam je glavni imam Medžlisa Ismet-ef. Mustedanagić. Polaznika mekteba je oko 1.200, dok ih 100% pohađa vjeronauku u osnovnim i srednjim školama.

„U sklopu Medžlisa IZ Velika Kladuša aktivno djeluje Mreža mladih koja ima nekoliko desetina aktivnih omladinaca. Do sada su realizovali najznačajnije projekte na nivou Medžlisa među kojima su projekti sire - životopisa Poslanika, a.s., u mektebima, osnovnim i srednjim školama, radionice, kvizovi znanja, izložbe kaligrafije, Muzej Poslanika, a.s., edukativne ekskurzije u Kozarac, Srebrenicu, Ahmiće i Sarajevo, kurs za mujezine, škola hifza, interaktivno druženje omladine itd.“, istakao je glavni imam za Preporod.

Postoji potreba za gradnjom Islamskog kulturnog centra. Zbog toga je pokrenuta akcija za kupovinu zemljišta i u veoma kratkom periodu sakupljeno je više od 300.000 KM. Uzeto je sedam duluma zemljišta na veoma atraktivnoj lokaciji, urađen je idejni projekat i čeka se dobivanje urbanističke saglasnosti. Ovaj centar je budućnost Velike Kladuše.

Kada je riječ o izazovima u organizaciji religijskog života glavni imam ističe utjecaj geografskog položaja Velike Kladuše, što je za posljedicu imalo mnoge historijske turbulencije, izazove i iskušenja. „Jedan od najvećih izazova svakako bio je onaj iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, koji je ovdje imao dodatnu dimenziju i sukoba među muslimanima. U poratnom periodu Islamska zajednica je položila jedan od najvećih ispita kada je u pitanju organizacija vjerskog života u ovakvim okolnostima. Imami Medžlisa Kladuša uspjeli su u najzahtjevnijoj misiji vratiti povjerenje u instituciju Islamske zajednice i džemate“, naglašava on.

 FOTO 1 Glavni imam

Glavni imam Ismet-ef. Mustedenagić: "Cijenimo da budućnost ovog područja postoji. Svi gradovi u Bosni i Hercegovini koji se nalaze uz granicu, prema zapadu, pogotovo Velika Kladuša, imaju perspektivu i budućnost".

Organizaciju religijskog života na nivou Medžlisa vidi zadovoljavajućom i na zavidnom nivou. Pri tome ističe primjer Gradske džamije u Velikoj Kladuši, koja je, kako kaže „poznata u Bosni i Hercegovini i šire kao najfunkcinalnija džamija koja je tokom godine puna na svim vaktovima“.

Upravo je to, kako je istakao, razlog zbog kojeg postoji potreba za gradnjom Islamskog kulturnog centra. „Zbog toga je pokrenuta akcija za kupovinu zemljišta i u veoma kratkom periodu sakupljeno je više od 300.000 KM. Uzeto je sedam duluma zemljišta na veoma atraktivnoj lokaciji, urađen je idejni projekat i čeka se dobivanje urbanističke saglasnosti. Ovaj centar je budućnost Velike Kladuše. Cijenimo da budućnost ovog područja postoji. Svi gradovi u Bosni i Hercegovini koji se nalaze uz granicu, prema zapadu, pogotovo Velika Kladuša, imaju perspektivu i budućnost“, dodao je.

Foto 2
Svečanost u džematu Zagrad, 25. juna: U proteklih pet mjeseci 22 učača Kur’ana naučili su napamet cijeli ili veći dio 30. džuza Kur’ana pred hafizom Bilalom Kovačevićem.

Na kraju, zaključuje da se Medžlis, shodno aktuelnim izazovima, u osnovi fokusira na rad s djecom i mladima.




Povezani članci (po oznakama)