Printaj ovu stranu

Otvorena izložba “Muzej Alahovog poslanika, Muhammeda a.s.” u Srebreniku

Autor: D.B. Decembar 13, 2016 0

Upriličeno svečano otvaranje Izložbe “Muzej Alahovog poslanika, Muhammeda a.s.” u Srebreniku

 

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, danas, u utorak  13. decembra 2016. godine, u zgradi Medžlisa, svečano je otvorena izložba “Muzej Allahovog poslanika, Muhammeda a.s.”. Izložba je u Srebreniku organizovana povodom obilježavanja rođenja Muhammeda a.s., jedna u nizu aktivnosti koje Medžlis Islamske zajednice Srebrenik organizuje povodom dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

 Glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef. Hodžić je u svom govoru istakao kako ova cjelomjesečna manifestacija obiluje različitim sadržajima, vjerskim, kulturnim, edukativnim i humanitarnim. „Danas se prisjećamo rođendana Allahovog poslanika i kroz izložbu koju danas otvaramo na specifičan način upoznajemo se sa životom i djelom kod Allaha najodabranijeg od ljudi, voljenog od strane onih koji su bili u prilici detaljnije upoznati njegov životni put i istovremeno osporavanog od onih koji su tu mogućnost propustili. Upoznavanje sa Poslanikovim uzoritim životom je potreba današnjeg čovjeka kako bi po uzoru na njegov životni put oplemenio sopstveni životni put. Čovjek je obično neprijatelj onome što ne poznaje, zato upoznavanjem života i djela Allahovog Poslanika, što je i cilj ove izložbe, predstavlja jačanje ljubavi prema njemu, što predstavlja garant primjene Poslanikovih životnih načela u svojim životima“ - između ostalog kazao je Refik-ef.

Nakon uvodnih riječi glavnog imama prisutne je  poselamio asistent na projektu Afan Abazović.  Autor projekta je doc. dr. Esmir Halilović, profesor Hadisa i Da've na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Zbog obaveza na fakultetu danas nije u prilici da se druži s nama, prenosim Vam njegove selame-kazao je Abazović. Izložba obuhvata 33 panoa na kojima su prikazani detalji životopisa poslanika Muhammeda s.a.v.s., makete Poslanikove kuće, džamije i cijele Medine, te dokumentarne filmove na bosanskom jeziku. Abazović je kazao kako je cilj ove izložbe široj javnosti predstaviti život i djelo posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, alejhiselam, pri tome koristeći najsavremenija tehnička sredstva i pomagala. Na kraju je kazao da mu je drago što se nalazi u kraljevskom gradu i da je ovo prva izložba na području Tuzlanskog kantona.

Izložbu je svečano otvorio glavni imam Refik-ef. Hodžić.

Izložba “Muzej posljednjeg Alahovog poslanika, Muhammeda a.s.” će u Srebreniku biti izložena do 15. decembra u terminu od 10 do 18 sati.

Povezani članci (po oznakama)