Printaj ovu stranu

Džamija na Hridu: Mahalska ljepotica

Autor: Dino Vehabović Januar 16, 2017 0

Tradicija je sastavni dio života svih muslimana na prostoru Bosne i Hercegovine, pa tako i ova džamija na području Starog grada u Sarajevu prkosi vremenu i agresorima vijekovima, te je proživila i opstala na svome mjestu u inat svih onih koji su pokušali nanijeti imalo štete i zla ovoj džamiji.

Nastanjena u ulici Nalina br. 7, vidljiva sa skoro svakog mjesta iz Starog grada u Sarajevu, ljepotica mahalskih džamija, dostupna svim ljudima koji vole Allaha, dž.š., i Poslanika, s.a.v.s., sklop je tradicije i modernzizma, te pretstavlja simbol nepokolebljivosti i opstanka kroz vrijeme.

Džamija Sagr hadži Alije na Hridu je jedna od najstarijih džamija na prostoru Starog grada u Sarajevu, sagrađena 1549. godine. Sagradio ju je Sagr hadži Alija, koji je bio glasoviti trgovac toga vremena, a sav svoj imetak je uvakufio za džamiju. Prilikom provale austrijskog generala Eugena Savojskog 1697. godine u Sarajevo, džamija i mekteb su pretvoreni u pepeo. 1710. godine, na mjestu gdje je spaljena, hadži Mustafa sin Osmanov sagradio je novu džamiju sa mektebom, dok je 1967. godine, tadašnji mutevelija h. Muhamed Trebinjac, obnovio munaru. Obzirom na starost džamije, kao i činjenicom da nikada nije temeljito renovirana, a uz saradnju sa Zavodom za zaštitu kulturno – hustorijskog naslijeđa, u maju 2013. godine pod nadzorom novog mutevelije h. Envera Krše i dipl. ing. Mehmeda Mešića, pristupilo se renoviranju džamije i harema. U junu 2014. godine rekonstrukcija džamije i harema su završeni. Trenutno, kompleks džamije se sastoji od harema, džamije, mekteba, abdesthane, šadrvana i vakufske kuće za imama.

 Od prvih vremena, u džamiji se svakog dana obavljaju tri namaza (sabah, akšam i jacija namazi) osim u toku mjeseca Ramazana kada se obavljaju svih pet namaza, pa tako i dan danas nije se promijenilo. Zbog brojnosti džematlija također se obavlja i džuma namaz gdje je prisutan jako veliki broj džematlija. Zbog velike naseljenosti mektebsku nastavu je uvijek pohađalo mnogo mekteblija, tako da brojnost djece je uvijek bila velika u mektebu, te rasla sve više iz godine u godinu.

Ovu džamiju su tokom mevluda u mjesecu Poslanika, s.a.v.s., zijaretili mnogi imami i učači sarajevskih džamija, kao što su glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, hafiz Mensur ef. Malkić, hafiz Semin ef. Grabus, hafiz Vehbija ef. Šećerović, Mustafa ef. Isaković, Šerif ef. Delić, Salih ef. Meštrovac, Mensur ef. Salkić, te sve prisutne džematlije počastili svojim umiljatim glasovima učenjem odlomaka iz Kur'ana, mevluda i ilahija. Također, nekoliko puta je proučen i mevlud za žene, koje su izvele muallime Medžlisa Islamske Zajednice Sarajevo, gdje je svake godine odziv sve više mnogobrojniji.

Najistaknutiji imami ove džamije su Abdullah ef. Dervišević, Halil ef. Huremović, hadži hafiz Fadil ef. Fazlić, te trenutni stalni imam hadži Muhamed ef. Sućeska.

           

 

Povezani članci (po oznakama)