Printaj ovu stranu

Mektepski turnir Medžlisa Sarajevo: Pobjednik mekteb Jezero

Autor: Elvedin Klisura Februar 21, 2017 0

Završena 20. jubilarna mektebska liga u malom nogometu/futsalu polaznika mekteba Medžlisa Sarajevo

U nedjelju 19. februara 2017. godine okončana je 20-ta sezona Malonogometne lige polaznika mektebske nastave MIZ Sarajevo. Završnica ovog vrlo popularnog takmičenja među polaznicima mektebske nastave održana je u sportskoj dvorani Osnovne škole „Porodice ef. Ramić“ u Semizovcu, U ovogodišnjoj jubilarnoj 20 sezoni mektebske lige u malom nogometu/futsalu, kojom je rukovodio koordinator Medžlisa za mektebsku nastavu Elvedin ef. Klisura, učestvovalo je 45 mekteba sa preko 450 učesnika. Nakon takmičenja po grupama u trokružnom sistemu u kojem su mekteblije odigrale 90 utakmica u samu završnicu su se plasirale ekipe četiri mekteba i to mekteb  Podlugovi, Alipašino B faza,Vogošća i Jezero. 

 Završnica Lige počela je svečanim defileom ekipa koje su se plasirale u polufinale, nakon čega je odlomak iz Časnog Kur'ana proučio Hamidović Bilal-polaznik mektebske nastave u mektebu Alipašino B faza, igrač ekipe Alipašino B faza, a kojem je taj dan od svih prisutnih u dvorani upučena iskrena čestitka jer je dan ranije osvojio prvo mjesto na Rijasetovom takmičenju polaznika mekteba u hifzu amme džuza,nakon čega je uslijedilo intoniranje državne himne i zajedničkog tekbira, sa kojim je počinjala svaka utakmica Lige. Ispred organizatora prisutnima se obratio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, koji se u svom govoru osvrnuo na same početke ove Lige i ideju vodilju ove aktivnosti MIZ-e Sarajevo, kojom se od samih početaka želi popularizirati mekteb i pohađanje mektebske nastave kod naše djece,te izrazio nadu da će se ovaj vid druženja i takmičenja naših mekteblija nastaviti i na višim instancama Zajednice kao što je to bilo i ranijih godina.

 Prvi polufinalni par su činili mekteb Podlugovi i mekteb Alipašino B faza. Mekteblije iz Podlugova bili su superiorniji i zasluženo savladali mekteblije sa Alipašina rezultatom 7:2, a u ovoj utakmici posebno se istakao Husić Enver iz mekteba Podlugovi koji je postigao 5 pogodaka. Drugo polufinale također nije donijelo neizvjesnosti čemu svjedoči i identični rezultat kao i prve polufinalne utakmice od 7:2 kojim je mekteb Jezero bio bolji od polaznika mekteba iz Vogošće, a u ovoj utakmici se istakao polaznik mekteba Jezero Salanović Muhamed koji je postigao 4 pogotka. U utakmici za treće mjesto svjedočili smo veliku neizvjesnost jer je utakmica bila veoma čvrsta te su na kraju mekteblije iz Vogošće minimalnim rezultatom od 1:0 savladali mekteblije sa Alipašina,te time obezbijedili treće mjesto u ovogodišnjoj sezoni Lige. 

 U vrlo zanimljivom i napetom finalnom meču između mekteba Podlugovi i Jezero borba je bila ravnopravna gdje su i jedna i druga ekipa imale svoje minute bolje igre. Na kraju regularnog vremena susret se završio neriješenim rezultatom 2:2. Dodatni period igre bio je petominutni produžetak u kojem su mekteblije sa Jezera postigli pogodak i odbranili ga do kraja produžetka,te time odbranili prošlogodišnju titulu i obezbijedili titulu najboljeg u jubularnoj 20-oj sezoni mektebske lige u malom nogometu. Pobjedu i radost mekteblije sa Jezera su podijelile sa svojim muallimom Muhamed ef. Abazom i velikim brojem navijača koji su ih bodrili sa tribina.

Prije same ceremoije dodjele medalja i pehara učesnicima se obratio Hazim ef. Krupalija, imam džemata Butmir, idejni začetnik mektebske lige koji je u svom govoru naglasio važnost sporta u odgoju duha i tijela  kao i važnost druženja na principima naše vjere za rad ostvarivanja plemenitih ciljeva. U ime Medžlisa, kao znak zahvalnosti Hazim ef. dodijeljena je zahvalnica koju je uručio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo.

Nakon toga uslijedila je ceremonija dodjele medalja i pehara najboljima. Diploma za fair play ekipu dodijeljena je mektebu Alipašino b faza,na čelu sa muallimom mr.Muhamedom ef.Hafizovićem nakon čega su zaslužene medalje primili trećeplasirani tim mekteba Vogošća sa svojim muallimom/trenerom Muslijom ef. Čelikovićem, drugoplasirani ekipa Podlugova i nihov muallim Asmir ef. Salihović i pobjednici 20-tog jubilarnog izdanja Lige mekteb Jezero,sa svojim muallimom Muhamedom ef.Abazom kojima je dodijeljen pehar pobjednika.  Prigodne nagrade su uručene i najboljem strijelcu Lige Muhamedu Salanoviću iz ekipe Jezera,najboljem golmanu Lige Nahić Edinu iz mekteba Podlugovi,te najboljem igraču Lige za ovu sezonu Husić Enveru iz mekteba Podlugovi. Medžlis Sarajevo je dodijelio i zahvalnice muallimima mekteba koji su igrali završnicu Lige za afirmaciju mekteba i mektebske nastave.

 Ovom prilikom iskazujemo zahvalnost rukovodstvu škole „Porodice ef. Ramić“ iz Semizovca na ustupljenom prostoru za aktivnosti ove vrste koje provodi MIZ-e Sarajevo,kao i direktoru Osnovne škole „Fatima Gunić“ gosp.Hajrudinu Ćupriji koji nam je ustupio njihovu salu u kojoj smo igrali Ligu do njene same završnice. Zahvaljujemo svim muallimima mekteba koji su  učestvovali u  ovogodišnjem jubilarnom 20-tom izdanju Lige, polaznicima njihovih mekteba koji su svojim kolegama iz mekteba pružali veliku podršku čemu svjedoči sjajna atmosfera koja se mogla vidjeti i osjetiti na finalnom dijelu,u čemu su prednjačili mekteblije iz Podlugova, kao i sudijskom paru Klisura-Ahmedinović koji je propratio sve utakmice Lige.

 Ovakva druženja i susreti jesu prilika za međusobna upoznavanja naših mekteblija, prilika da se pokažu vještine naših polaznika, uspostavi čvrsta veza koja nas sve ujedinjava u činjenju dobra.

 

 

 

                                                                                                                  

Povezani članci (po oznakama)

Foto galerija